Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Авив Рацман, Highcon: Никога досега щанцоването на картонени опаковки не е било толкова просто и бързо

2107

През декември 2011 година израелската компания Highcon за първи път обяви за създаването на цифровата машина Euclid, предназначена за биговане и щанцоване на картонени опаковки с формат на листа до 760х1060 мм.

Уникалността на тази новост на пазара на полиграфическо оборудване е в това, че не се използва традиционната щанц форма и могат да се изпълняват поръчки в малки тиражи за броени минути. Ръководителят на компанията Highcon, Авив Рацман смята, че това именно е нужно на потенциалните клиенти, в зависимост от последните тенденции в производството на картонени опаковки.

На въпрос на Максим Мережко към Авив Рацман за това как работи Euclid, той отговаря:
„След въвеждане в системата на параметрите на поръчката върху цилиндъра на машината, автоматично се нанася полимер. Този полимер изпълнява функцията на биговащи ножове. Неговото фотополимеризиране става под действие на УВ излъчване. След преминаването на листа под тези „ножове” се извършва и лазерното изрязване по зададения контур. След завършване на процеса, полимерът за биговане се измива и машината е готова за нова поръчка. Така за подготовка на всеки нов тираж са необходими няколко минути.”

Авив Рацман разказва за историята на създаването на компанията и какво го е подтикнало да създаде с партньора си цифрова машина за картонени опаковки:

„Компанията Highcon е създадена в края на 2009 година от мен и моя партньор Мики Цимер (Michael (Miki) Zimmer), който сега заема поста вицепрезидент по R&D. Преди това ние дълго сме работили на различни длъжности в компанията HP Indigo. Преди да напуснем ние отговаряхме за проекти, свързани с разработката на дигитални печатни машини за специфични пазари. Аз съм работил в HP Indigo около 18 години, а Мики – 15. През декември 2009 година напуснахме HP Indigo, за да основем Highcon и да се заемем с разработването на Euclid. Това бе обосновано от наблюденията ни върху пазара на опаковки. Производството на опаковки е стабилно и расте за разлика от издателската продукция, която се измества в Интернет и в други електронни устройства. Днес е лесно да си намериш книга или друга издателска продукция, купувайки нейната електронна версия. В същото време ние избрахме за себе си като пазарна ниша именно картонената опаковка. Това за нас бе отлична възможност и ние се възползвахме.

Традиционният процес на производство на картонена опаковка е сложен, скъп и многоетапен – трябва да се отпечата тиража, да се поръча щанц форма, да се извърши щанцоването. Освен това за повторен тираж готовите щанц форми трябва да се съхраняват. Всичко това е и дълго и скъпо. Стойността на допусната грешка в този процес е много висока, а възможност за оперативно внасяне на някакви изменения във вече съдадената щанц форма, практически няма.

Например, средната цена за изработване на щанц форма за лист с формат 70х100 см е 700 долара, а за да се изработи минава седмица. За да се направи подготовка на щанцоващата машина са нужни около три часа, като всеки от тях струва около 200- 300 долара. С други думи, клиентът трябва да чака около седмица, да плати над хиляда долара, за да види първата изработена картонена кутия. Това обаче не е единствената причина, поради която създадохме Euclid. Анализът на пазара на картонени опаковки ни показа, че въпреки неговият общ ръст като цяло, тиражите на отделните поръчки намаляват. Клиентите искат да получат толкова картонени опаковки, колкото им са необходими и тогава, когато им е нужно. Освен това клиентите искат да внасят изменения или в сюжета на опаковката, или в нейната конструкция, ако това се налага. Това наложи съдаването на Euclid, чрез което ние се надяваме да дадем на печатниците и картонажните фирми сигурен и надежден инструмент за изпълнение на поръчки в малки тиражи, като се избягват странични подизпълнители.

Когато работехме в HP Indigo ние не предложихме тази идея, тъй като производствената дейност на фирмата е ориентирана към производството на дигитални печатни машини.
HP Indigo предпочита да работи с партньори, произвеждащи оборудване за опаковки, когато предлага своите машини. В такъв случай ние се надяваме че, можем да станем и партньори на HP Indigo.

По отношение на реализацията на Euclid на пазара, ние сме се ориентирали както към печатниците, прозвеждащи картонена опаковка с офсетов печат, така и към тези, снабдени с дигитално печатно оборудване. Euclid работи основно на малки и средни тиражи, като горна граница е 20000 листа с еднакъв сюжет. Няма значение колко броя картонени опаковки ще се разположат върху листа. Машината работи с картон до 550 г/м2 или дебелина до 0,6 мм.”

На въпроси, свързани с цената на машината и на материалите, Авив Рацман не дава конкретни отговори, като подчертава обаче че подобна машина няма аналог в света. В края на интервюто ръководителят на компанията Highcon изразява увереност, че до началото на drupa 2012 ще бъде извършена първата продажба на Euclid.

По материали на printdaily.ru
Написа: инж. Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в Украйна. Създал първата матура по полиграфия в България, която се зачита за прием в специалност "Полиграфия" в ХТМУ София. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Отскоро е назначен за преподавател в Националната професонална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска и украинска поезия и сърфира в социалните мрежи.