Warning: getimagesize(http://www.adcom.bg/Articles/SETeMa/Setema%20logo.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Категория не е намерена in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Адком предлага оборудване за довършителни операции при дигитален печат на плат

1797

Един от най-новите партньори на Адком е холандския производител на оборудване за довършителни операции при дигитален печат на плат – SETeMa.

Името идва от Scientifically Engineered Textile Machines и това не е случайно. Основателите имат зад гърба си дълги години в проектирането и производството на машини за традиционен текстилен печат и довършителни процеси. Фирмата е създадена през 2002 година с централен офис и производствена база в Холандия с основна цел проектиране и производство на текстилни машини, базирани на научните знания и опит за прилежащите процеси. Благодарение на това техните машини са просто по-ефективни и по-добри.

SETeMa развива своята продукция на базата на два основни принципа:

  • Модулност – Благодарение на модулния дизайн на своите машини, SETeMa е в състояние да предоставят широка гама от решения за покритие, фиксиране, пране и финализиране в една производствена линия. Всяка една от тези линии може да бъде обновена/разширена по-късно. Това дава възможност за потребителски решения, с минимални инвестиции и адаптиране към бъдещите нужди.
  • Енергоефективност – Всички SETeMa продукти са предназначени да използват най-малко енергия и да предоставят висока ефективност, чрез рециклиране на пара и вода, топлообменник в отпадъчните потоци и разбира се добра изолация.

 
Сред основните продукти са:

Фулард Porta-Pad
Porta-Pad е устройство на модулен принцип от ролка към ролка, специално разработено за предварително прилагане на химикали, напр. предварително третиране за мастилено-струен печат или материали за защита на плата. В Porta-Pad може да се прилагат към текстила различни течности с нисък вискозитет преди или след печата.

Текстилът се потапя в съдържащия импрегнираща течност Porta-Pad. С помощта на вакуум разделител излишната течност се отстранява като по този начин се осигурява равномерно и постоянно нанасяне върху плата. Поради естеството на системата, равномерността по цялата ширината е отлична, а вакуумът се регулира за да може да се поемат различни материи.

(На снимката Porta-PAD е показан с перален модул)

Демпфер E-SteaM
Фирмата има разработени няколко модела демпфери за непрекъсната фиксация с подаване на плат от ролка към ролка и разполага с вграден парогенератор и капацитети от 18 метра плат. 

Машините са подходящи за фиксиране на всички известни текстилни багрила и може да бъдат използвани за непрекъснато пропарване на малки и средни обеми продукция.
Позволяват настройки на температури между 100 ° C и 180 ° C с времена за престой на плата от 2 до 30 минути. 

(SETeMa предлага няколко различни модела демпфери. Освен E-SteaМ има B-SteaM и PortaFix.)

Те са приложими за фиксиране с наситена пара в температурния диапазон от 100 ° C до 110 ° C и за високо-температурно фиксиране на дисперсни багрила в температурния диапазон от 165 ° C до 180 ° C. Възможно е също така приложение за фиксация на пигменти с горещ въздух (печене).

Демпфера се управлява от PLC контролер, който позволява демпфера да се стартира в предварително определен час. По време на спиране на производството, устройството се включва в режим на готовност, като по този начин автоматично се намалява консумираната енергия. Устройството също може да бъде програмирано да се остави да работи без надзор и да се изключи след приключване на производството.

Пералня Porta-Wash
Porta-Wash е модул за пране с висока производителност, подходящ за отстраняване на покрития и нефиксирани багрила на дигитално отпечатани текстилни субстрати чрез подаване на плата от ролка към ролка и е специално разработен за пазара на цифровия печат.

Системата от вани на Porta-Wash използва прясна и рециклирана мека вода и всяка секция е оборудвана с вакуум разделител, дюзи за впръскване на прясна вода и дюзи, които впръскват рециклирана вода под налягане от циркулационни помпи и филтри, за увеличаване на перилния ефект. Преди излизането от Porta-Wash плата се пръска с чиста мека вода.

В първия модул за пране температурата се регулира между студена вода и 50° C, а в другите модули между студена чешмяна вода до 70 ° C. Необходимата температура на пране се постига чрез електрически нагревателни елементи в комбинация с допълване с гореща вода. Пълненето с гореща вода не е включено в комплекта и трябва да бъде инсталирано от клиента. 

Всяка система на Porta-Wash може по желание да бъдат оборудвана с вал за разстилане на плата, точно преди вакуумния разделител. За да се компенсира удължаване / свиване на текстила се използва система от пръти за контролно изпъване между няколко единици.

Барабанна сушилня Drum-Dryer
Барабанната сушилня DD4 е на модулен принцип от ролка към ролка и е предназначена специално за комбинация с Porta-Wash и Porta-Pad. Тя е оборудвана с електрически нагреваеми барабани от алуминий, което гарантира равномерна температура по цялата ширина на барабана, благодарение на ефективния трансфер на топлина.

Температурите на сушенето са регулируеми между 50° C и 220° C.С цел да се избегне ефект на гладене върху плата, изсушаването в барабанната сушилня се извършва едностранно. Сушилната камера е оборудвана с вентилатор за премахване на пари и поддържане на работната среда чиста и суха.

Серия фиксиращи устройства I-Fix
I-Fix е напълно автономно устройство за топлинно фиксиране, което може да бъде съчетано в линия с всеки дигитален принтер, без да е необходима механична или електрическа връзка. То е разработено за фиксиране на директни дисперсни и сублимационни мастила като текстилният печат и фиксирането чрез топлина, автоматично се синхронизират в единен процес.

I-Fix е снабден с електрически нагреваем, алуминиев барабан, което гарантира равномерна температура в цялата ширина на барабана и бърз трансфер на топлина към текстила. Поради начина на фиксиране – с топлина без натиск структурата на плата се запазва и в същото време, работния процес на I-Fix спестява разходи за хартия. С позиционирането на I-Fix зад принтера, няма влияние върху процеса на печат чрез генериране на топлина и изпаряване на разтворители.

Фиксиращата камера е оборудвана с вградена система за отвеждане на отработените газове и премахване на опасни съставки, които се изпаряват лесно при високите температури на фиксиране на мастилото и по този начин се поддържат чисти работната среда и принтера.
С температури между 50 и 220° C и време за престой от 10 секунди до няколко минути I-Fix е подходящ за широк спектър от приложения за сушене и фиксиране. I-Fix Серията се предлага в 1,85, 2,50 и 3,40 м ширина и се доставя в комплект с вграден контролен модул 

Необходимите връзки за различните устройства са захранване,  подаване на вода, източване на отпадните течности, отвеждане на отработените газове и вакуум. Устройствата са изработени от неръждаема стомана (304 EN 316) и са обозначени с CE маркировка.

Източник: Адком

Интернет портал за печатни технологии.