Астронавти ще инсталират 3D принтер на борда на международната космическа станция

1189
Астронавти ще инсталират 3D принтер на борда на международната космическа станция

3D принтер ще бъде инсталиран на борда на международната космическа станция (ISS) по-късно това лято, след като специално произведеното устройство премина финалните тестове на NASA по-рано от предвиденото.

3D принтер

 

Принтерът е разработен от Made In Space, технологична фирма от САЩ, основана през 2010 с цел разработка на методи за производство в космоса. Тя ще бъде изстреляна през август с машината за доставки SpaceX CRS-4. След като стигне до ISS 3D принтера Made In Space ще бъде инсталиран в модула Колумб на Европейската космическа агенция, където е предвидено да отпечата първоначален набор от 21 демонстрационни части.

Принтерът, който работи чрез екструдиране на потоци гореща пластмаса, за да създава обектите слой по слой, вече е преминал тестове в параболичен полет с 20-30 секундни периоди на безтегловност.

Тези тестове показват, че устройството ще работи в среда на микрогравитация, която поставя специфични пречки пред процеса, който по принцип разчита на гравитацията и повърхностното напрежение, за да формира пластове без въздушни мехурчета или други дефекти, които биха отслабили крайния продукт.

Източник: nasa.gov
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.