Великобритания ще въведе полимерни банкноти от 2016

1792

Bank of England (BoE) обяви, че следващите банкноти от 5 и 10 паунда ще бъдат отпечатани на полимер, а не на памучна хартия.

полимерни банкноти

Първата полимерна банкнота ще е от 5 паунда и на нея ще бъде изображението на сър Уинстън Чърчил. Тя ще влезе в обръщение през 2016 и година по-късно ще бъде последвана от десетпаундова банкнота с Джейн Остин. Според BoE новите банкноти ще изглеждат по същия начин като предишните и ще включват изображение на кралицата.
 Новите банкноти ще са по-малки от досегашните. Всяка следваща деноминация ще бъде с 7 мм по-дълга и с 4 мм по-висока от предишната. Така те ще са малко по-големи от съответните евро банкноти.

Според BoE преминаването към полимер, заедно с намаляването на размера на банкнотите, води до значително намаляване на цените за материал и печат, благодарение на увеличената издръжливост. Очаква се полимерните банкноти да издържат до 2,5 пъти повече от сегашните, отпечатани на памучна хартия.

Това действие беше предшествано от двумесечна обществена дискусия, в която се включили близо 13 000 души. 87% са били за преминаването към полимерни банкноти, 6% са били против и 7% не са имали мнение.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.