Вече можете да печатате 3D холограми на своя инкджет принтер

2028
Вече можете да печатате 3D холограми на своя инкджет принтер

Екип изследователи от MIT е разработил технология за печат на триизмерни холограми чрез домашни мастиленоструйни принтери.

3d холограма

 

Печата на триизмерни холограми, които се използват за защита от фалшификация на продукти, обикновено се прави чрез много сложни и скъпи принтери. Това ги прави толкова трудни за фалшифициране. Но екип изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) е създал нов тип 3D холограма, която може да бъде отпечатана на обикновен мастиленоструен принтер, като този, който вероятно стои върху бюрото ви. Компанията Lumii работи върху комерсиален софтуер, базиран на технологията им.

 

3d холограма

Вместо да използват лентикулярна технология, за да създадат двуизмерен ефект на движение, който работи само в едно наравление, холограмата на Lumii създава истински 3D паралакс, който работи във всички посоки и не е нужно да търсите определена точка, за да видите триизмерния ефект.

С помощта на специален алгоритъм за обработка на изображението, базиран на модела на учените от MIT, Lumii разделят триизмерния модел на множество слоеве, които могат да бъдат отпечатани индивидуално чрез стандартен мастиленоструен принтер. Когато се наложат, с малко отместване, те създават убедителен 3D ефект, който позволява разглеждане на изображението от различни ъгли.

Използването на компютърните технологии за изображения за създаване на холограми е интересна възможност. За това могат да помогнат и няколко приложения за смартфони, които позволяват сканиране и генериране на 3D модели за хора, които не знаят как да използват сложен софтуер за моделиране.

За постигане на триизмерният ефект чрез тези холограми, разделени на слоеве, се изисква задно осветление, но тъй като летищата, моловете и дори метрото вече са пълни с подобни съоръжения, Lumii вярват, че рекламите ще спечелят от по-евтиния начин за създаване на холограми.

Източник: gizmodo.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.