Вода вместо мастило – това ли е бъдещето?

1205
Вода вместо мастило – това ли е бъдещето?

В цифровия свят, в който живеем, имаме възможност да спестим ресурси и средства, чрез използването на компютри за организиране на задачите си.

Вода вместо мастило

 

Изследване на Министерството на околната среда в Германия обаче показва, че всеки германец използва средно по 250 килограма хартия на година. Най-голям е разходът в офисите, където се отпечатват по 10 000 листа годишно, които най-често след еднократно прочитане се озовават в кофата за боклук.

Екип от китайски учени са разработили интелигентна и ефективна алтернатива: хартия за многократно ползване, която вместо с мастило се отпечатва с вода. За целта може да се използва всеки мастиленоструен принтер. Хартията, създадена от китайските учени е покрита с невидимо мастило, което при контакт с вода става видимо за около 20 часа. След това то изчезва и може да бъде използвано отново по този начин до около 50 пъти. Всичко това води до намяване на разходите с около 99% от използване на обикновени мастила и хартии.

Концепцията за многократна употреба на хартията не е новост, но опитите до момента са завършвали с използването на скъпи или прекалено токсични вещества. Ето защо решението обединява икономическите и екологични аспекти на повторното използване на хартията. Дали тази технология ще се наложи, предстои да видим.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/