Възможна е още една технологична революция в печата

3253

Новината идва от Landa Digital Nanographic Printing, новата фирма на основателя на Indigo Бени Ланда. Преди няколко месеца в публичното пространство се появиха редица догадки и предположения за това какво ще представи Бени Ланда по време на drupa 2012.

 Бени Ланда

Landa Digital Nanographic Printing разработва технология на цифров печат от ново поколение, която ще представи серия от дигитални нанографични печатни машини на drupa 2012.

Официалният сайт на drupa потвърждава новината, като допълва, че в павилион № 9 за Landa Digital Nanographic Printing е резервирана достатъчно голяма площ.

Статия публикувана в списанието Calcalist под заглавието The Secret Ink of Benny Landa (Тайното мастило на Бени Ланда), разкрива някои подробности и предположения: 

  • Практически ще може да се печата всякакъв вид продукция – от билбордове до картонени кутии.
  • В основата на технологията е печатно мастило с изключително малък размер на частиците на пигмента (до няколко нанометра). Така мастилото, в сравнение с другите, ще бъде много по-устойчиво и икономично. 
  • Мастилото ще може да се нанася практически на всякаква повърхност. Вероятно технологията на нанасяне ще е на струен (мастиленоструен) принцип.

Върху този проект Ланда е работил 9 години с екип от 150 инженери и учени. Той е уверен, че в резултат на техния труд ще се случи революция на високата резолюция в полиграфията (high-definition revolution), аналогично на това, което се случи с телевизорите. В статията се казва, че целият проект е финансиран от Ланда с годишен бюджет от 40 милиона долара. Бени Ланда и екипът му са работили свръхсекретно и даже не са подавали заявки за патенти. Едва сега са подали заявки за около 50 патента за защита на новата си технология.

На drupa 2012 Ланда планира да организира амфитеатър с 200 места и да провежда презентации пет пъти на ден.

Все пак амбициите на Бени Ланда в областта на печатните технологии са скромни, в сравнение с неговата мечта за революция в областта на използването на слънчевата енергия. Ланда иска да създаде технология, която да преобразува топлината във въздуха в електрически ток. В основата на неговите проекти е да се създадат повече работни места в Израел. Заради достиженията и амбициите на Бени Ланда, той е много почитан и уважаван в своята родина. Не по-малко значимо е и неговото място в полиграфията. Именно той е измислил използването на течен тонер в дигиталния печат, поради което днес тя конкурира офсетовия печат, а в много случаи и го превъзхожда.

Може само да се гадае, какво ще направи Ланда следващия път…

По материал на: printdaily.ru
Написа инж. Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в Украйна. Създал първата матура по полиграфия в България, която се зачита за прием в специалност "Полиграфия" в ХТМУ София. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Отскоро е назначен за преподавател в Националната професонална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска и украинска поезия и сърфира в социалните мрежи.