Възможно ли е да се направи сублимационен трансфер върху 100% памучен текстил, при това тъмен?

14967

Вече да – FOREVER SubliDark от FACTOR.BG!

FOREVER SubliDark е само един от уникалните трансферни материали на немската фирма FOREVER, на която FACTOR.BG е официален дистрибутор.

Този материал позволява да се правят пълноцветни трансфери върху тъмни и светли, 100% памучни текстили. Всеки знае, че сублимацията не работи с памук, а само с полиестер и неговите производни. Освен това всеки знае, че сублимация не може да се прави и върху тъмни тъкани, дори те да са полиестерни – бяло сублимационно мастило няма, а другите цветове са прозрачни, затова през тях се вижда цвета на текстила, тоест те се „сумират“ с този фонов цвят и резултатния цвят става още по-тъмен, ако изобщо това е възможно – например в случаите с черен текстил.

Ето как става магията:

 • листът SubliDark се отпечатва „огледално“ на нормален сублимационен принтер, работещ със сублимационни мастила на водна база – например сублимационните гел-принтери Ricoh 3110 SubliJet-R, Ricoh 3300 SubliJet-R или А3-форматния Ricoh 7100 SubliJet-R. Работи и на всички други сублимационни принтери с глави EPSON – Epson SureColor-F6000, F7000, StylusPro 7700/9700, Roland, Mimaki, Mutoh, без значение сублимационното мастило на кой производител е.
 • След излизането от принтера, листът се обрязва по контура на изображението, за да се избегне ефекта „телевизор“. Контурното рязане може да стане с режещ плотер или на ръка. Материалът SubliDark е двуслоен, реже се само напечатаният слой, а основата (носителят, транспортният филм) не се прорязва, за да задържи отделните елементи на дизайна (ако има такива) на техните позиции. Излишното фолио се обелва, върху носителя остават само напечатаните елементи от дизайна, както и белите елементи, ако има такива (тук е мястото да се каже, че печатаемият слой на материала Forever SubliDark е плътно-бял, непрозрачен).
 • Текстилното изделия – 100% памук, тъмен или светъл цвят, се поставя на долната плоча на термопресата, приглажда се за около 5 секунди с пресата, после върху него се поставя готовия трансфер, С ОТПЕЧАТАНАТА СТРАНА НАДОЛУ, КЪМ ТЕКСТИЛА! Покрива се с купче от 5 листа нормална копирна хартия.
 • Притиска се с термопресата за 10 секунди, отваря се пресата, маха се топчето с копирна хартия, изделието се маха от пресата и след охлаждане се отстранява слоя-носител. Елементите на трансфера остават залепени върху текстила с изображението навътре. Видимата им страна е бяла, изображението се намира на страната, която е залепена към текстила.
 • Върху изделието се поставя гланцова или матова силиконова хартия, в зависимост от желания краен резултат, поставят се на пресата и се притискат за 30 секунди, със максимален натиск (5 бара) и температура 180 градуса.
 • Отваря се пресата, силиконовата хартия се маха и трансферът е готов! Изображението се вижда в пълната си прелест и със сочни, ярки цветове, вече откъм видимата страна на трансферния материал.

Как се случва това – печатният слой на FOREVER SubliDark е бял и плътен, но е от материал, който позволява на сублимационното мастило да проникне в цялата му дълбочина, при 30-секундното притискане на пресата. Температурата е 180 градуса именно по тази причина – не само, за да се залепи трансферът върху текстила, но и мастилата да сублимират в дълбочината на трансферния материал и да „избият“ от обратната му страна.

Така няма нужда от трансферно фолио/хартия, за да се преместят елементите на дизайна върху текстила след контурното рязане, самият носещ слой на материала SubliDark играе тази роля.

Другото фундаментално предимство е изключителната устойчивост на пране – цветовете са вътре в трансферния материал, а не на повърхността му!

FOREVER SubliDark отваря множество нови приложения за обикновения сублимационен принтер, в сфера, която доскоро се считаше запазена за принтерите за директен печат върху текстил, като Epson SureColor-F2000, и за трансферите с лазерни или еко-солвентни принтери.

Целият процес е показан тук:

FACTOR.BG поддържа на склад материала FOREVER SubliDark във формати А4 и А3, и доставя на ролки по заявка.
Оферта за цените, мостри, инструкции и консултации можете да получите на info@factor.bg или на 0896 738700.

Освен този уникален продукт, FACTOR.BG поддържа на склад и следните трансферни материали на немската фирма FOREVER:

За лазерни принтери, С и БЕЗ фюзерно масло:

 • FOREVER Classic+Universal – за лазерни принтери С и БЕЗ фюзерно масло, за светъл текстил.
 • FOREVER Five Star Universal- за лазерни принтери С и БЕЗ фюзерно масло, за по-едра плетка светъл текстил.
 • FOREVER Laser-Dark- за лазерни принтери С и БЕЗ фюзерно масло, за ТЪМЕН текстил.
 • FOREVER Multi-Trans- за лазерни принтери С и БЕЗ фюзерно масло, за ТВЪРДИ повърхности – керамика, магнитен винил, дърво, метал, картон, пластмаси, химикалки, сувенири, плексиглас.
 • FOREVER Waterslide- за лазерни принтери С и БЕЗ фюзерно масло, за ТВЪРДИ повърхности, които не позволяват нагряване – трансферира се като „ваденка“ – намокря се и се плъзга върху обекта, оставя се да изсъхне водоразтворимото лепило и то фиксира картинката към обекта.

За мастиленоструйни фото-принтери, с мастила на водна база(но не сублимационни):

 • FOREVER Ink-Jet Basic WT – за мастиленоструйни фотопринтери, с мастила на водна база (но не сублимационни) – за СВЕТЪЛ текстил
 • FOREVER Ink-Jet Dark- за мастиленоструйни фотопринтери, с мастила на водна база (но не сублимационни) – за ТЪМЕН текстил

За екосолвентни и солвентни принтери и Print&Cut системи:

 • FOREVER Solvent-Transparent 151 – за солвентни и екосолвентни принтери и ръчно рязане, за трансфер върху СВЕТЪЛ текстил
 • FOREVER Solvent-Transparent 161- за солвентни и екосолвентни принтери, обрязване с режещи плотери и Print&Cut системи, за трансфер върху СВЕТЪЛ текстил
 • FOREVER Solvent-Dark 113- за солвентни и екосолвентни принтери, обрязване с режещи плотери и Print&Cut системи, за трансфер върху ЦВЕТЕН и ТЪМЕН текстил
 • FOREVER Solvent-Dark SubliStop 133- за солвентни и екосолвентни принтери, обрязване с режещи плотери и Print&Cut системи, за трансфер върху ЦВЕТЕН и ТЪМЕН ПОЛИЕСТЕРЕН текстил, с бариерен слой, който не позволява багрите от текстила да мигрират/оцветяват трансфера поради нагряването – типичен пример е трансфер на светъл дизайн върху черна, полиестерна спортна фланелка

Революционните трансферни материали, специално проектирани за принтерите OKI с бял тонер:

 • FOREVER Laser-Light (No-Cut) – за печат с OKI принтери с CMY+Бял тонери, за светъл текстил, самобелеща се – трансферира се само изображението, без неотпечатния фон на листа, без обрязване и белене!
 • FOREVER Laser-Dark (No-Cut) система от две хартии (A-Paper+ B-Paper) – за печат с OKI принтери с CMY+Бял тонери, за ЦВЕТЕН и ТЪМЕН текстил, самобелеща се – трансферира се само изображението, без неотпечатния фон на листа, без обрязване и белене!

Екипът на FACTOR.BG е на разположение за повече информация, мостри и поръчки.
www.factor.bg
info@factor.bg

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.