Германско списание публикува специален брой с HIV позитивна кръв

1766
Германско списание публикува специален брой с HIV позитивна кръв

С противоречив ход, който цели да преодолее предразсъдъците в обществото, свързани с HIV, германското мъжко списание Vangardist е публикувало специален брой, отпечатан с мастило, което е смесено с HIV позитивна кръв от трима донори, които живеят с вируса.

HIV позитивна кръв

 

Според Jason Romeyko, изпълнителен криейтив директор на Saatchi&Saatchi Швейцария, това е първият случай, в който този метод е приложен, за да привлече внимание към проблема. Списанието е произведено при строго спазване на ръководство, разработено от университетите в Харвард и Инсбрук.

Процесът на производство гарантира, че боравенето със списанието не носи риск от заразяване.

„Преминахме през процес на стерилизация в университета в Инсбрук, в автоклав. Това е стандартна процедура за деактивиране на всички вируси в кръвта, който е одобрен не само в Европа, но имаме и потвърждение от медицинския факултет на Харвардския университет, че това е 100% безопасно.“

След процесът, кръвта на донорите отново e изследвана и съхранена, за да се добави в мастилото непосредствено преди печата. Като част от кампанията е направена и Facebook страница, която да стимулира допълнителни дискусии.
„Редакционният екип на Vangardist полага усилия за изясняване на широка гама теми, които се отразяват на читателите ни,“ коментира издателя и главен редактор Julian Wiehl. „Вярваме, че като лайфстайл списание е наша отговорност да разясним въпросите, които оформят днешното общество.“

„С 80% повече потвърдени случаи на HIV, записани през 2013, отколкото през предишното десетилетие и около 50% от случаите, открити твърде късно заради обществените предразсъдъци, преценихме, че е важно да обърнем внимание на въпроса, не само редакционно, но и да го комуникираме на по-широка аудитория.“

Източник: vangardist.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.