Гъвкави електронни компоненти изработени чрез мастиленоструен печат

1941
Гъвкави електронни компоненти изработени чрез мастиленоструен печат

Изследователи от Университета Пардю са разработили нова техника за мастиленоструен печат, която позволява отпечатване върху еластични материали с висока скорост и на ниска цена, и която има потенциал да постигне революция в медицината.

гъвкави електронни елементи

 

Екипът е използвал наночастици от галий-индий, разпръснати чрез ултразвук в течен разтворител (например Етанол). Течният метал в своето естествено състояние не е съвместим с мастиленоструйната технология, но чрез използвания по-горе метод полученият разтвор, в който металните частици са толкова малки, че могат да преминат през дюзите, е използван за печат чрез мастиленоструен принтер. След изсъхването на разтворителя, наночастиците остават на повърхността, върху която са отпечатани, създавайки електропроводник, който се огъва и разтяга, без да се уврежда, независимо от материала, към който е положен. Необходимо е да се вземе предвид, че елементите се окисляват поради наличието на елемента Галий и са необходими допълнителни действия, за активиране на електрическата проводимост.

Методът позволява отпечатването на повече от един дизайн върху дадена повърхност и последващото активиране на всеки един от тях отделно. Пример за такива материали са ръкавици, чрез които да се комуникира с компютри и друга техника. Пълното изследване е публикувано на 18 Април в списание Advanced Materials.

Източник: www.medgadget.com
Текста написа: Антон Даскалов

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/