Дигиталният печат и какво значи той за довършителните работи

1168
Дигиталният печат и какво значи той за довършителните работи

“Digital Ready” е словосъчетание, което става все по-актуално.

Все повече и повече компании в областта на графичната индустрия използват едновременно офсетов и цифров печат. Това е причината Muller Martini да произвеждат довършителни системи, които са “Digital Ready” проектирани за работа и с двете технологии на печат.

Muller Martini наблюдава ясна тенденция сред клиентите да се използват все повече цифрови технологии за печат и по-конкретно, съчетания от офсетов и цифров печат. След drupa 2012, всички новоразработени машини на компанията, разработени от Muller Martini са съвместими с дигитален печат. С други думи, всички системи – влагащо-шиещи машини, линии за твърди и меки подвързии са подготвени за преоборудване с компоненти за обработка за продукция от цифрови преси. Във всеки случай, цялата линия, от началото до края, е проектирана за производство на потребителски продукти.

Digital Ready

Освен увеличаващата се роля на дигиталния печат, може да се наблюдава още една важна пазарна тенденция. Много компании от индустрията имат по-голям брой поръчки, но постоянно намаляващи тиражи. Затова гъвкавостта е критична за подобряване на довършителните системи за печат. Целта е бързото преминаване от една поръчка към следваща. Електронните изчислителни системи и инструменти за настройка трябва да улесняват максимално оператора. Това позволява цялостно използване на възможностите за високо ниво на автоматизация и интелигентен контрол на модулите.

Големият брой поръчки и късите тиражи значат, че намаляването на технологичния отпадък при настройката на машините е изключително важно. Налага се още първото копие да е годно за продажба, особено когато става дума за дигитален печат и персонализирана продукция. Затова нововъведенията на Muller Martini са фокусирани върху максимално намаляване на технологичния отпадък.

Огромен потенциал за съкращаване на времето за подготовка се крие в напълно автоматизираните линии, които се състоят от няколко агрегата, които са свързани чрез цифрова система за управление на работния процес. Тристранните ножове често забавят производствения процес на термолепени издания, но чисто новият Granit от Muller Martini доказа, че това не е задължително да се случва. Напълно автоматизираният тристранен нож осигурява постоянно безупречно качество на печат с помощта на иновативната си технология SmartPress.

Доброто му съотношение цена-производителност го прави идеалната инвестиция за допълване на системи като Pantera, Alegro 6, по-стари модели на Muller Martini като Acoro и Monostar и линии за термолепене от други производители. Granit е добро решение и за производители на книги, които искат да преминат от прав книговезки нож към тристранен нож.

Източник: пресинформация на Muller Martini

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.