Директен печат върху триизмерни обекти

855
Директен печат върху триизмерни обекти

Мастиленоструйният печат има все повече приложения, но тук ще обърнем внимание конкретно на директния печат върху обекти в триизмерна форма. При това няма да се вглеждаме в технологичните решения на пазара, колкото във възможностите и препятствията при внедряването ѝ.

Възможността за директен печат върху извити повърхности е пазарна ниша, която не бива да бъде пренебрегвана от доставчиците на печатни услуги. Конкретно при опаковките този тип услуга съществува по същата причина, поради която и дигиталният печат на етикети – възможност за отпечатване на малки тиражи, за кратко време, с опция за персонализация – неща все по-често търсени от търговските марки. Фокусът в тази статия е насочен предимно към цилиндричните форми, което включва бутилки и кутии от различен материал, но също и по-нетрадиционни предмети, като капачки, тубуси и дори каски. В резултат към клиентите на този тип услуга спадат производители на напитки, козметика и други, използващи цилиндрични опаковки, чиито тиражи в действителност никак не са малки. Както стана ясно обаче, пазарът не е ограничен само до тях.

 

Директен печат върху триизмерни обекти

Предимствата
Ключово предимство, което се приписва на директния печат върху триизмерни обекти е, че редуцира отпадъците, присъщи на етикетирането. Това обаче е вярно само на теория, тъй като етикетите са изключително гъвкава алтернатива и като тиражи, и като цена. Новите технологии обаче дават възможност за експериментиране с нови идеи, което може в бъдеще да създаде продукт или услуга, за които не сме способни да мислим към момента.

Ако се вгледаме в цифрите – през 2016 година в глобален мащаб са използвани 220 милиарда алуминиеви кенчета, 200 милиарда стъклени бутилки, 180 милиарда PET бутилки и 120 милиарда HDPE кутии. Само за САЩ, брандирането на опаковки от този тип се оценяват на 18 милиарда долара годишно. Сами по себе си това са доста атрактивни данни за всеки доставчик на печатни услуги. За сметка на това инсталираните машини, предлагащи директен печат върху триизмерни обекти в световен мащаб все още са сравнително малко на брой, но разбира очакванията са тези числа да нарастват.

Освен споменатите дотук продукти, трябва да добавим и други възможности на този тип печат, а именно: буркани, капачки, чаши, всякакви рекламни артикули с нестандартна триизмерна форма и други.

 

Директен печат върху триизмерни обекти

Недостатъците
Въпреки казаното до тук има и фактори, които възпират по-бързото навлизане на тази технология. Един от тях е разходът за първоначална инвестиция, която немалко компании не могат да си позволят. Дори това да не е пречка, то производствената цена все още не е конкурентна спрямо други конвенционални технологии на пазара. Нерядко проблемът е и невъзможността за интеграция на директния печат върху цилиндрични обекти към съществуващите работни процеси, различаващи се драстично като технология.

Друго предизвикателство, с което се сблъсква директният печат върху триизмерни обекти са опасенията на собствениците на търговски марки относно безопасността на храните, поради използването на UV мастила. Субстратите като стъкло, метал и някои пластмаси имат добри бариерни свойства към мастилата, но има и такива, които не се справят така успешно. На пазара навлизат и технологии, използващи мастила с ниски миграционни свойства, но въпреки това различни производители на напитки твърдят, че предпочитат да ги избягват. Добрият пример е технологията, разработена от немската компания KHS, чиито мастила оказват минимално въздействие върху околната среда, позволяват рециклиране и до голяма степен възпрепятстват преминаването на мастилата през порестите материали, като PET бутилките.

Освен това съществуват субстрати, при които задържането на мастилата е трудно или дори невъзможно. Това означава, че ще трябва да се променят формулите, което от своя страна ще доведе до допълнително оскъпяване. Не трябва да пропускаме и факта, че позиционирането на печатащите глави е от особено значение за постигане на качествено изображение при директния печат и това е от важно за обекти с неравни повърхности.

 

Директен печат върху триизмерни обекти

Прогнози за бъдещето
Бъдещето все пак изглежда розово заради технологичните иновации и необходимостта от креативни решения в опаковките, при това в малките тиражи. Водени от силната конкуренция, търговските брандове ще бъдат притискани да предлагат продукти, различаващи се от тези на останалите в бранша. Възможността за персонализация по време на печат или в по-късен етап също е в полза на технологията. Най-просто можем да обобщим, че независимо от всички плюсове и минуси директният печат върху цилиндрични повърхности улеснява търговските марки в борбата им да се отличават от конкуренцията. Технологията вероятно ще се развива и разраства, точно както дигиталният печат – а именно, като полезно допълнение към аналоговите преси. На европейско ниво огромен брой цифрови машини работят успоредно с останалите технологии и превземат кратките тиражи, оставяйки на флексо и офсетовия печат големите обеми, в които са по-конкурентни и рентабилни. Същото все по-често се случва и в сферата на картонените опаковки. В тази връзка и директният печат върху триизмерни обекти би следвало да продължи тази наложена вече тенденция.

В края на миналата година Future Market Insights публикува свой обстоен доклад, включващ анализ на този пазарен сегмент в периода 2013 – 2017 година и прогнози за възможностите за развитие до 2027 година. От него става ясно, че най-заинтересовани от този тип печат са компаниите в секторите за храни, напитки и козметика, поради което се очаква стабилен ръст на при директния печат върху цилиндрични повърхности. Отчита се и високата цена за внедряване и производство, над което производителите на машини вече работят. Самият пазар на този тип услуга е силно сегментиран въз основа на различните мастила, субстрати, продукти и пазари. Анализът разглежда всичко това, както и отделните региони по света. А, дали прогнозите в него ще се сбъднат, предстои да разберем.

Автор: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/