Добри ли са „зелените” мастила, колкото традиционните?

3003
Spread the love

Дали зеленото раздвижване в печата не е само кратко западно увлечение?

Според PaperSpecs.com, повечето дизайнери подбират екологични медии, печатат върху неизползваната страна на медиите, използват флуоресцентен режим и режима на спестяване на енергия на копирни устройства, компютрите и термостатите. И винаги са в търсене на повече.

Единият начин да създават дизайн със „зелено усещане” е да се уверят, че мастилото за печат, което изпозват е екологично, колкото и хартията. За да направят това, е необходимо да се обсъдят трите основни компонента на офсетните мастила за листов печат: пигмент, носител и добавки. Пигментът осигурява цвета на мастилото, а носителят е субстанция като напр.петрол, вода, соево или растително олио, което да улесни разпределянето на пигментите. Добавките, като восъците и дистилатите помагат за реализирането на мастилото по време на печат.

Защо нефтът вече не е приложим?
Нефтено-базираните мастила добиха известност преди повече от 50 години, заради бързото съхнете и ниската себестойност. Проблемът при процеса на съхнене е, че нанася вреди върху околната среда. Ресурсът на нефтено базираните мастила е невъзобновим, а по време на съхнене се отделят летливи органични съединения (VOCs), които са едни от причинителите за замърсяването на въздуха, а оттам допринася и за глобалното затопляне. Всички мастила, включително растителното и соевото, все пак отделят малки количества VOC, защото съдържат малко петрол за обогатяване на пигментите. 

Растително и соево базирано мастило
По настоящите ограничения, нефтено-базираните мастила не трябва да отделят повече от 30% VOC и това е причината, поради която новите растителни мастила могат да бъдат ефективна зелена алтернатива. Растително базираните мастила са смес от възобновими природни ресурси като соя, лен, ядивно олио или шафран. Олиото от всяко растение добавя нови уникални предимства на носителя. Отделянето на VOC е от 2 до 15 %.
Соевото олио бе създадено след кризата на олиото в много индустрии, които зависеха от нефтено-базирани продукти. Въпреки, че соята се представя за новото „зелено мастило”, базираните на соя мастила, не са направени от чиста соя. Маслата на соята са комбинирани с масла от ленено семе и chinawood за подобряване на времето за съхене. Дан Мали, търговски мениджър на Sun Chemicals, един от водещите световни производители на мастила, казва: “Мастилото може да бъде наречено „соево”, ако съдържа 20% рафинирано соево олио.”.

Един истински заместител на мастилото
Дан Мали е ентусиаст по отношение на растителните мастила. “Въпреки, че нефтено-базираните мастила дават по-ясна точка, растителните имат много по-добро задържане на мастилото, по-кратко време на съхнене. Заедно с незначително увеличаване на точката, резултатите са също толкова качествени и живи, дори по-добри.”

Доказателството
Когато дизайнерите избират мастило с ниска VOC, те избират друг уникален начин да пазят природата с един от техните професионални инструменти. Според California Integrated Waste Management Board, когато Los Angeles Times започна печат със соево-базирано мастило, те намалиха VOC емисиите с 200 тона годишно и спечелиха награда за качество на въздуха от South Coast Air Quality Management District.

Източник: PaperSpecs.com

Биографична информация