Една книга, която говори красноречиво

2223
Една книга, която говори красноречиво

Една снимка струва колкото хиляда думи – но какво ще кажете за снимки, които всъщност говорят и ви разказват истински истории? Книгата, представяща участващите фотографии в World Press Photo Award 2015, наречена T-книгата, е точно такава – тя съчетава висококачествено отпечатани фотографии с вградени високоговорители.

отпечатване на електронни компоненти върху гъвкави материали

 

Когато читателят разгръща страница, високоговорителят се включва и разказва история, която осигурява богата и ангажираща допълнителна информация за произхода и смисъла на изображението. Звуковите файлове включват и гласа на фотографа и на моменти гласовете на хората, които са били свидетели на сцената, предлагайки дълбоко емоционално преживяване, което преди беше невъзможно.

 

отпечатване на електронни компоненти върху гъвкави материали

За производството на уникалната книга, агенцията Serviceplan Campaign се свързва с изследователския екип на проф. Arved Hübler в Техническия университет в Кемниц, Германия, който е работил по тази технология през последните седем години. Hübler вече е представял своите печатни високоговорители на Drupa 2012, но по това време, никой изглежда не е бил готов да се занимава с тази иновативна технология.

 

отпечатване на електронни компоненти върху гъвкави материали

И така, Hübler чака идеалния проект, за да интегрира отпечатаните снимки и звуци, като в същото време усъвършенства технологията и работи по други проекти, като например отпечатани соларни клетки. Каталогът World Press Photo Award 2015 изглежда е перфектният кандидат за представянето на технологичния пробив, който има потенциала да отвори цяла нова глава в книгоиздаването.

Иновативният печатен процес включва отпечатване на електронни компоненти върху гъвкави материали. Страниците се състоят от две части, като между тях е вграден ултратънък високоговорител. SD карта в корицата на книгата предава данните на говорителя. Отпечатан сензор индикира коя страница отваря читателя, така че да може да се слуша правилния звуков файл.

Hübler вярва, че тази технология ще бъде широко приета в бъдеще. Той дори предвижда таблети, отпечатани на хартия. Тъй като печатната технология е по-евтина от производството на конвенционална електроника, този сценарий изглежда поне отчасти реалистичен. А до тогава, технологията на „Т-книгата“ може да се популяризира, показвайки не само важни изображения, а водейки зрителите на пътешествие.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.