Екологичният призив за замяна на хартиените с електронни документи не работи

879
Екологичният призив за замяна на хартиените с електронни документи не работи
Spread the love

Според резултатите от скорошна кампания на Канадската агенция по приходите (CRA), маркетинговите послания, които представят дигитализирането на документите като екологично, не постигат ефект.

замяна на хартиените с електронни документи

 

Резултатите от кампанията на CRA показват, че тези послания имат минимален ефект върху изборът на потребителите между хартията и дигиталните опции. С кампанията данъкоплатците са стимулирани да попълват документи онлайн, а не на хартия. Тя залага на общи послания за ползата за околната среда и на конкретни послания – например засаждане на дърво за всеки, който премине към онлайн документи.

Резултатите показват, че посланията, базирани на екологията не са по-ефективни от други алтернативи и ефектът е пренебрежим – около 1% ръст в подадените онлайн документи.

Защо призивът за екология не е ефективен

Много хора предпочитат хартиени документи
Изследване от 2017 в САЩ показа, че 75% от американците намират хартиените документи за по-безопасни, сигурни и са по-склонни да им се доверят. Това не е изненада в светлината на нарастващия брой киберпрестъпления в последните години.
Много хора предпочитат хартията, заради по-лесното четене, за напомняне за плащане на сметки и архивиране. В резултат, около 35% от хората печатат електронните си документи. Така, в крайна сметка корпорациите товарят клиентите си с разходите за печат, но хартията остава в процеса.

Потребителите разпознават уловките в екологичните послания

Много потребители осъзнават, че екологичните послания на компаниите целят основно намаляване на разходите си. Това прави много потребители скептични. 85% от потребителите в САЩ вярват, че кампаниите за преминаване към електронни документи са замислени, за да спестят разходи на корпорациите. 50% или повече не вярват и се чувстват подведени от посланието за екологичните предимства на електронните документи.

Екологичният ефект на електронната комуникация

В последните 10 години има ръст в общественото осъзнаване на ефектът върху околната страна на голямата и разрастваща се електронна инфраструктура. Сега много хора осъзнават, че преминаването към електронни документи същ има ефект. Тя е свързана с изразходване на невъзобновими ресурси, консумация на енергия, въглероден отпечатък. Проучване в САЩ показва че 91% от хората са съгласни, че ако хартията е произведена, използвана и рециклирана отговорно, тя може да бъде устойчив метод за комуникация. Предимството ѝ е, че е базирана на възобновими ресурси.

Промяна на маркетинговата тактика?

Откритията от кампанията на CRA добавя нов акцент към посланията, че хартията може да бъде устойчив и екологичен начин за комуникация. Не само посланията за замяната ѝ с електронни документи са подвеждащи от гледна точка на околната среда, но и са неефективни от маркетингова гледна точка.

Тези причини са сред основните за решението на 107 северноамерикански и 275 глобални корпорации да спрат да използват подвеждащи екологични послания, за да наложат електронните документи за сметка на хартиените.

Източник: piworld.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.