Екологичният призив за замяна на хартиените с електронни документи не работи

1176
Екологичният призив за замяна на хартиените с електронни документи не работи

Според резултатите от скорошна кампания на Канадската агенция по приходите (CRA), маркетинговите послания, които представят дигитализирането на документите като екологично, не постигат ефект.

замяна на хартиените с електронни документи

 

Резултатите от кампанията на CRA показват, че тези послания имат минимален ефект върху изборът на потребителите между хартията и дигиталните опции. С кампанията данъкоплатците са стимулирани да попълват документи онлайн, а не на хартия. Тя залага на общи послания за ползата за околната среда и на конкретни послания – например засаждане на дърво за всеки, който премине към онлайн документи.

Резултатите показват, че посланията, базирани на екологията не са по-ефективни от други алтернативи и ефектът е пренебрежим – около 1% ръст в подадените онлайн документи.

Защо призивът за екология не е ефективен

Много хора предпочитат хартиени документи
Изследване от 2017 в САЩ показа, че 75% от американците намират хартиените документи за по-безопасни, сигурни и са по-склонни да им се доверят. Това не е изненада в светлината на нарастващия брой киберпрестъпления в последните години.
Много хора предпочитат хартията, заради по-лесното четене, за напомняне за плащане на сметки и архивиране. В резултат, около 35% от хората печатат електронните си документи. Така, в крайна сметка корпорациите товарят клиентите си с разходите за печат, но хартията остава в процеса.

Потребителите разпознават уловките в екологичните послания

Много потребители осъзнават, че екологичните послания на компаниите целят основно намаляване на разходите си. Това прави много потребители скептични. 85% от потребителите в САЩ вярват, че кампаниите за преминаване към електронни документи са замислени, за да спестят разходи на корпорациите. 50% или повече не вярват и се чувстват подведени от посланието за екологичните предимства на електронните документи.

Екологичният ефект на електронната комуникация

В последните 10 години има ръст в общественото осъзнаване на ефектът върху околната страна на голямата и разрастваща се електронна инфраструктура. Сега много хора осъзнават, че преминаването към електронни документи същ има ефект. Тя е свързана с изразходване на невъзобновими ресурси, консумация на енергия, въглероден отпечатък. Проучване в САЩ показва че 91% от хората са съгласни, че ако хартията е произведена, използвана и рециклирана отговорно, тя може да бъде устойчив метод за комуникация. Предимството ѝ е, че е базирана на възобновими ресурси.

Промяна на маркетинговата тактика?

Откритията от кампанията на CRA добавя нов акцент към посланията, че хартията може да бъде устойчив и екологичен начин за комуникация. Не само посланията за замяната ѝ с електронни документи са подвеждащи от гледна точка на околната среда, но и са неефективни от маркетингова гледна точка.

Тези причини са сред основните за решението на 107 северноамерикански и 275 глобални корпорации да спрат да използват подвеждащи екологични послания, за да наложат електронните документи за сметка на хартиените.

Източник: piworld.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.