Етикет-гривна е последната иновация на Coca-Cola

2315
Етикет-гривна е последната иновация на Coca-Cola

Техническият екип на Coca-Cola, стоящ зад кампаниите Share-a-Coke и Bow Label пусна на пазара иновация, която позволява на посетителите на фестивали да превърнат етикета в гривна.

Етикет-гривна Coca-Cola

 

Най-новата в поредицата от иновации на Coca-Cola е насочена към музикалните фенове в Румъния, които могат да използват етикетите като входни билети за някои от водещите концерти в страната. Coca-Cola Румъния и McCann Букурещ разработиха свалящи се Coca-Cola етикети, които имат двойна роля – етикет и гривна за вход на музикални фестивали за някои от основните музикални събития в страната, включително фестивала „Untold“ в Трансилвания. Феновете сканират промоционалния баркод на етикета с приложение за смартфони, за да видят дали тяхната бутилката има валиден билет. Многоцветните гривни имат и последващ живот, следвайки тенденцията сред румънските тийнейджъри, да събират фестивалните гривни като модерни сувенири.

 

Етикет-гривна Coca-Cola

Coca-Cola Румъния, водена от Iuliana Nedelcu, старши мениджър на марката My Coke Румъния и Молдова, и Daria Gonta, бранд мениджър, са излезли с идеята да превърнат бутилките на Coca-Cola в „билети за летни изживявания“. Идеята е била представена в практическа форма от мениджъра иновации в Coca-Cola Gregory Bentley, работещ в тясно сътрудничество с инженерите от Coca-Cola Румъния. Bentley преди това е бил движещ фактор за редица иновации на марката Coca-Cola, в това число „Share-a-Coke“ и „Bow Label“.
Bentley обяснява, че екипът за разработка на опаковки в Coca-Cola, от няколко години обмисля идеята за етикет-гривна, но проектът е набрал скорост, когато Marco Beggiora, мениджър опаковки Coca-Cola Централна и Източна Европа, е поискал подкрепа за фестивалните промоции в Румъния. „Първоначално идеята беше за включване на текстилна гривна в етикета, но това се оказа твърде времеемко, скъпо и сложно за изработка“, казва Bentley. „Така започнахме да разработваме гривната, изработена от нашия етикет и термостопяемо лепило. Това решение сега изглежда като нещо обичайно, но трябва да разберете, че нищо подобно не е било правено преди и трябваше да проучим много алтернативи, преди да вземем решение за най-осъществимото.“

Обвивният етикет е отпечатан двустранно в три цвята, като е оставено място за цифрово отпечатан баркод върху бяла подложка на вътрешната страна на етикета. Етикетите са отпечатани на 1,2 m широка машина за дълбок печат, след това са нарязани до 330 mm ролки за цифров печат с HP Indigo WS6800.

Важен аспект на проекта е бил неговият елемент за сигурност. Тъй като всеки печеливш етикет е много ценен, хората е трябвало да бъдат възпрепятствани да махат етикетите още в магазина и да ги сканират, за да видят дали са спечелили. Потребителят не може да участва в надпреварата без да въведе цифрово отпечатан код, скрит в капачката. Също така важно е, че след като гривната бъде свалена от бутилката, цялата юридическа информация върху етикета все още може да бъде прочетена.

Източник: www.labelsandlabeling.com
Текста написа: Пламен Давидов

Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.