Заводите на manroland ще бъдат разделени, служителите ще намалеят наполовина

1723
Заводите на manroland ще бъдат разделени, служителите ще намалеят наполовина

„Инвестиционната концепция”, представена на комитета на кредиторите от администратора Werner Schneider предвижда производството да продължи във всички германски заводи на компанията, но с намален обем.

Според план, представен вчера на кредиторите на обявилата несъстоятелност компания, тя ще бъде разделена и служителите ѝ ще намалеят почти наполовина. Заводът за ролни офсетови машини в Аугсбург беше продаден на Possehl Group.

Possehl Group е конгломерат, който притежава над 130 компании и оборот от два милиарда евро годишно. Намерението на Possehl е да придобие и фабриката за „мехатронни системи” в Плауен . Засега тя ще бъде независима компания, която ще осигурява доставки на завода в Аугсбург и други клиенти. В този период ще бъде управлявана от Schneider.

Фабриката за офсетови преси в Офенбах ще бъде закупена от сегашното ръководство на Manroland, съвместно с инвеститор. Тази сделка изисква държавни гаранции. За момента не се споменават имена, свързани със сделката.
Било е отхвърлено предложение за закупуване на цялата група, постъпило от инвеститора от САЩ Platinum Equity. Според говорител на Schneider: „Главният проблем с тази оферта бе, че не беше наистина подготвена. Големи части от нея не бяха достатъчно специфични.”

Броят служители ще бъде намален до 1 473 в Аугсбург, 750 в Офенбах и около 330 в Плаулен. Преди да обяви несъстоятелност, за Manroland работеха 6 500 души по целия свят, от които 4 700 в Германия. Възможно е името Manroland да се използва и от двете дейности, но с добавка, примерно „Manroland Augsburg”. Все още не е ясно какъв ще е ефектът върху мрежата от над 100 представителства на Manroland по целия свят.

Източник, близък до компанията, описа продажбата на завода в Аугсбург на Possehl като „фантастични новини за ролното подразделение”, но добави, че липсата на външен купувач за фабриката в Офенбах е „абсолютно бедствие”.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.