Защита от фалшификация чрез мастило с квантови точки

1094
Защита от фалшификация чрез мастило с квантови точки

Швейцарската компания IQDEMY представи технология за защита на печата посредством мастило с квантови точки. Чрез този метод се създава уникален цветови код, който според създателите си не може да бъде фалшифициран. За всеки клиент се създава мастило с различни физически и химически свойства.

мастило с квантови точки

 

Към предимствата на този метод спадат:

  • висока продължителност на живот и висока устойчивост на химическо разграждане;
  • издържливост на високи температури без промяна в структурата и свойствата, което позволява например да бъдат ламинирани;
  • отпечатване посредством различни технологии върху различно повърхности;
  • широк възбуждащ спектър (200-1000 nm), попадащ в инфрачервения и UV спектъра

Течната основа на мастилото с квантови точки би могла да бъде различна, поради което същото може да се приложи върху различни обекти. При използване на мастило на водна основа, защитата може да се използва за продукти от хартия и картон, докато добавено към UV мастила ще позволи печат върху всякакви неабсорбиращи повърхности като дърво, стъкло, метал или синтетични полимери.

До момента се считаше, че толкова висока сигурност не може да бъде постигната посредством печат с мастила. Технологията на IQDEMY практически е подходяща за защита на банкноти, идентификационни документи, банкови карти, сертификати, опаковки за фармацевтичната и козметичната индустрии, бижута, произведения на изкуството и много други.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: quantumtechnology.iqdemy.ch

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/