Изобретиха самосгъваща се хартия

1819
Изобретиха самосгъваща се хартия

Ата Сина е студент от Университета на Британска Колумбия, който е разработил самосгъваща се хартия, която може да приема креативна форма пред очите ви.

Изобретиха самосгъваща се хартия

 

При нагряване, като с магия хартията се трансформира в многоизмерни фигури. Тази технология може да се използва в различни области – от орнаменти в стил оригами до екологични опаковки и изолационни материали.

Как работи тази хартия?

Всеки познава обикновените листове хартия, които се сгъват в модели оригами. Студентът Ата Сина е работил над напълно нов и уникален метод за създаване самосгъваща се хартия, която може да приема сложни триизмерни форми. Методът използва софтуер, който дава възможност с помоща на плотер да се направят малки разрези и бигове на хартиения лист. След това върху хартията се нанасят специални термопластични полимери. Листът се поставя в пещ, предварително загрята до 110° С в продължение на 10-20 секунди. В зависимост от нагряването на полимерите те свиват и повдигат хартията под различни ъгли, което й придава триизмерна форма.

Един от простите модели, създадени от студента се превръща в конструкция, която е идеална за защита на чупливи предмети вътре в кутията. Според изобретателя, това може кардинално да промени опаковъчната индустрия. Когато хартията е сгъната в триизмерен дизайн, полученият продукт е лек, издръжлив и евтин. Това го прави по-лесен за транспортиране и причинява по-малко щети на околната среда.

Според Ата Сина, неговата технология може някой ден да се използва за създаване на шумоизолационни и топлоизолационни материали, играчки, сгъваеми легла и дори матраци.

Източник: upakovano.ru

Интернет портал за печатни технологии.