Инвестиции в тонерна или мастиленоструйна машина?

2563
Инвестиции в тонерна или мастиленоструйна машина?

С постоянното подобряване в качеството на материалите, отпечатани чрез мастиленоструйни устройства, доставчиците на печатни услуги сериозно следва да се замислят в какво оборудване да инвестират в бъдеще.

тонерна или мастиленострйна машина

 

Най-честата дилема е дали да бъде закупена листова тонерна машина, която позволява отпечатване на къси и много къси тиражи, върху широк набор от медии, при сравнително ниска себестойност или в ролна мастиленоструйна производствена машина, за която е необходима по-висока инвестиция, а същевременно поддържаните медии са по-ограничени.

В много отношения така нареченият дебат „тонерна срещу мастиленострйна технология” наподобява провеждания преди десетина години „офсетов срещу дигитален печат”. И тогава, и сега конфликтните точки са: цена, качество, големина на поръчките, изброр на различни медии, възможност за довършителни процеси и други. Звучи познато, нали?

Подобно на взимането на решение за инвестиция в офсетова или дигитална технология, по същия начин печатниците ще трябва да преценят какви са нуждите, изискванията и очакванията на техните клиенти, свързани с цените, качеството и медиите, след което да вземат отново решение дали да инвестират в тонерна или мастиленоструйна машина. Обемите на поръчките и сроковете са особено важни във взимането на това решение.

 

тонерна или мастиленострйна машина

Мастиленоструйните устройства с непрекъснато подаване могат да отпечатат обеми до 10 милиона копия за месец, докато цифровите производствени листови машини не могат да надхвърлят 400 000 копия. Ето защо ако сте притиснати от времето и сте част от предлагащите услугата транзакционен печат, където става въпрос за огромен обем персонализирани данни, при които се изисква 100% точност и кратки срокове, трябва да заложите на високоскоростни мастиленоструйни решения. Трябва да се вземе предвид и бързото развитие на мастиленоструйната технология, която постоянно добавя нови и нови възможности към своето портфолио от услуги. От друга страна, ако залагате на печат на персонализирани маркетингови материали, при които е необходима по-голяма гъвкавост в медиите, е много по-вероятно да заложите на тонерна технология. Особено в случаите, когато често се налага и използване на цветове по Pantone например.

Особено важно е това, че към момента мастиленоструйните машини не поддържат използването на синтетични медии, докато тонерните нямат проблем при работа с подобни. За печатниците няма магическа рецепта за вземане на решение. Ето защо тук идва мястото на доставчиците на оборудване, чиято цел трябва да бъде да помагат в определянето на бизнес целите на техните партньори. Най-важното е доставчиците на оборудване точно да познават възможностите за инвестиции и обема на производствата на своите клиенти, за да им предложат най-доброто решение. Според Mike Herold, директор на отдела за мастиленоструйни технологии в Ricoh клиентите трябва да бъдат максимално запознати с параметрите и възможностите преди да пристъпят към процеса за закупуване. Те също така трябва да имат достатъчен обем от заявки, за да има икономически смисъл в инвестицията в нова мастиленоструйна машина.

Както при всяко важно инвестиционно решение, най-важен е въпросът за моделът на финансиране и това дали покупката е оправдана. Ако залагате предимно на печат на пощенски картички без персонализация, то без проблем може да продължите да ползвате офсетова или тонерна машина, но ако сте решили да навлезете в печата на пълноцветни книги при поискване или транзакционни съобщения, то мастиленоструйната технология е правилният избор.

Трябва да отчетем факта, че мастиленоструйната технология се променя много бързо и постоянно се добавят нови възможности за медии за печат, затова при избора на устройство трябва да сте много добре информирани за новостите. Именно предизвикателствата, които имат с хартиите, са нещата които производителите на мастиленоструйни машини се опитват да отстранят. Canon например са създали специална лаборатория, в която извършват тестове и вече могат да предложат съвместимост със стотици медии от над 30 световни производители. Пак те са създали каталог с различните медии, върху които са отпечатани едни и същи изображения, за да се демонстрира качеството на печат между различните носители.

Не трябва да пропускаме и факта, че изискванията на всеки клиент са уникални и често са необходими множество различни технологии, за да се предложи пълният набор от услуги. Тенденцията в печатния бранш е да се работи в смесена среда, която да позволява изпълнение на различните изисквания и очаквания от страна на клиента. Ето защо е необходима комбинация от различни технологии в портфолиото на всяка една печатница. Истината е, че при наличието на тонерно-базирана машина, много по-лесно може да се премине към мастиленоструйна. Това е логичният прогрес в развитието на цифровата среда за печат.

Автор: Joann Whitcher
Източник: www.myprintresource.com
Текста написа: Антон Даскалов

Антон Даскалов
 | Website

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/