Warning: getimagesize(/images/RFID-enabled%20paper.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Инженери разработиха интелигентна RFID хартия

1371

Американски инженери са намерили начин да вградят идентификационни радио чипове в хартия. Хартията е преназначена за защитени продукции и ще е по-евтина, по-добра, и с много по-голям спектър от приложения твърдят създателите.

RFID paper

За създаването на RFID (Radio Frequency Identification) хартията се използват лазери, които изграждат чиповете на нужните места.

Техниката може да се използва за предотвратяване на измами, за изработване на банкноти, билети, „интелигентни“ опаковки и пр.

Очаква се резултатите от изследванията да бъдат официално обявени в института по Електроника и Електротехника-Флорида на конференция посветена на RFID.

На пазара вече могат да се намерят някои RFID хартии. Проблем при тях обаче, е че чиповете са много големи, което води до неравности по повърхността или повишаване обема на хартията, което пък от своя страна затруднява печатът върху нея.

Процесът разработен от екипът в Северна Дакота  носи името LEAР  (Laser Enabled Advanced Packaging). При него се използват изтънени чипове, а патентованата лазерна технология дава възможност правилното им изграждане.

RFID paper

Ръководител на проекта е Вал Маринов, който през 1979г. е завършил университетът в Русе (България), след което завършва Техническият Университет в София през 1992г. и Технологически Университет в Корея през 1993-94г.

Той коментира, че процесът на изработване на хартията е два пъти по-бърз от досегашните методи и е доста по-евтин, защото в него се използват по-малко материали и необходимото оборудване е по-евтино.

Вал Маринов вижда огромен потенциал в тази технология.

„Преди десет години централната банка на Япония и Европейската банка съобщиха намерението си да разработят подобен проект, който обаче все още не е финализиран“, каза той пред Би Би Си.

Освен за защита, специалната хартия може да бъде използвана и за проследяване на различни документи и пратки.

В момента разработващият екип е в процес на търсене на търговски партньори.

„Време е тази технология да напусне лабораторията и да намери своето място в индустрията“, коментира проф. Маринов.

Източник: www.bbc.co.uk
Преведе: Радина Дойнова 

Интернет портал за печатни технологии.