Какво е важно при избора на широкоформатна технология?

2090
Какво е важно при избора на широкоформатна технология?

Терминът „широкоформатен” обхваща огромно количество различни цифрови технологии. Този сектор се развива толкова бързо, че правилната оценка и сравнение между различни устройства, мастила и консумативи е важен фактор за постигане на ценово най-рентабилно отпечатване, което е основно при избора на инвестиция.

широкоформатен печат

Колко добре всеки разбира разликите между тях и коя е най-добра за вашата компания? Ето това е основната задача днес пред нас, като в следващите редове ще разгледаме основните технологии с различните мастила и субстрати, както и всички специфични моменти, за които трябва да знаем.

За вътрешна или външна употреба

На първо място от значение е дали отпечатваните продукти ще са за вътрешна или външна употреба. Някои устройства използват водни мастила, които са подходящи за вътрешна употреба, но при излагането им на външни атмосферни условия е необходимо да бъдат защитени по някакъв начин (например чрез ламиниране). Въпреки това този тип машини са по-евтини и в същото време предлагат по-високо качество.

От друга страна принтерите, предназначени за външна продукция също предлагат изключително добри резултати при това върху много по-голям обем от субстрати. Сред тях най-известни и използвани от няколко години са тези, работещи със солвентни мастила.

Технологиите, залагащи на латексови мастила се предлагат като алтернатива, благоприятна за околната среда. Тези мастила отново са на водна основа, но е необходимо голямо количество топлинна енергия за изпичане и отстраняване на водата в отпечатъка. Машините с UV мастила позволяват печат дори върху плоскости, но цената им е по-висока от останалите технологии.

Сами по себе си машините са предназначени или за гъвкави субстрати или за плосък печат на твърди материали, но все по-често са комбинирани и за двата типа медии. При първите най-масови са тези с ширина на медиата от 1,30 или 1.60 метра. По този начин те са подходящи за банерна реклама или реклама върху превозни средства. Съществуват и машини от висок клас, които позволяват работа със субстрати до 3.20 метра ширина, а при някои достига дори до 5 метра. Подобен тип технологии са подходящи за рекламни материали върху сгради. Предимството на този тип машини от висок клас е, че могат да печатат както на една, така и на две ролки едновременно с две напълно различни изображения, което води до увеличаване на производителността.

Гъвкавите медии могат да бъдат прикрепени към твърда плоскост, но при по-голям обем подобни поръчки за препоръчване е изпълнението с плоскопечатащ принтер. Този метод е по-бърз, по-лесен и същевремнно по-евтин. Машините за плосък печат се предлагат в различни размери и различни ценови класове. Вече има по-икономични решения, които успяват да са конкурентни по цена и качество на изображението, но в средния клас може да се разчита и на скорост, без това да се отразява на качеството. С увеличаване на класа се намаляват и цените на мастилото, а това е от значение, тъй като при този тип производство това е един от големите разходи.

Съществуват и хибридни модели, които позволяват работа едновременно с гъвкави и твърди материали. Характерно при новите модели е, че отпечатването става с няколко преминавания през печатащите глави, което гарантира висока резолюция на изображението. Подобно решение възпрепятства проблеми в качеството, причинени от запушване на дюзите. Но докато тази опция повишава качеството, тя оказва влияние върху скоростта за производство, която намалява. Намирането на правилен баланс между скорост и качество е от голямо значение, а основното при широкоформатния печат е, че се гледа от разстояние. Така че дистанцията, от която ще се наблюдават произведената продукция е от значение при избора на технология.

truepress

Цветове
На теория четирите компонента по CMYK трябва да са достатъчни за възпроизвеждане на повечето цветове, но множество от машините използват допълнителни мастила за постигане на още по-добри цветови обхвати. Сред най-често използваните цветове са светлите cyan и magenta, зелен, оранжев и виолетов. Недостатъкът е, че това води до увеличаване на цената, а при гледане от разстояние използването им може да не е нужно.

Не малко машини предлагат и печат с бяло мастило като опция. Този цвят е от съществено значение за някои продукти, като например изображения за витрини, където цветът се използва за подобряване на останалите. При машините позволяващи многослоен печат бялото може да се използва като разделител между различните изображения от двете страни като по този начин се предотвратява смесването на визиите. Необходимо е да се отчете недостатъкът на белите мастила, които имат по-големи пигментни частици и това води до забавяне при отпечатването. Повечето цифрови машини разполагат с два канала за бяло мастило с цел предотвратяване на това забавяне във времето. Самото бяло мастило е много по-скъпо от останалите цветове и използването им в два канала води до още по-голямо оскъпяване. Не честото използване на бялото пък води до засъхване на печатащите глави и запушване на дюзите. Това е причината повечето печатници да избягват машини с бяло мастило при условие, че повечето субстрати са с този цвят.

Някои солвентни принтери предлагат използването на мастила с метален ефект. Обикновено те са изградени на база на сребристия цвят с добавка на различни цветове (например жълт за създаване на златен). Други машини предлагат използването на лак в някой от каналите. Това може да се използва при определени дизайни за подчертаване на изображения, особено когато крайният продукт може да бъде докосван. Ето защо тази опция се използва най-често при производство на опаковки и други материали в сферата на продажбите.

Anapurna

Печат върху текстил
Широкоформатните дигитални машини могат да печатат върху огромна гама от субстрати. Все по-често обаче интересът е насочен към печата върху текстил. Текстилните банери са по-лесни за транспортиране, съхранение и поддържане на чистотата в сравнение с други материали (например винил). Самите субстрати са много по-екологична алтернатива, тъй като подлежат на рециклиране. Основният метод, който се използва е сублимацията – отпечатване върху хартия и прехвърляне посредством топлина и натиск върху тъканта. По този начин материалът запазва естествения си вид и усещане.

Предлагат се машини, които печатат директно върху текстил. Също така е възможно печат с латексови или UV мастила, с което се намаляват разходите за специализирано оборудване, включително за довършителни процеси. Подобен метод за печат върху текстил е подходящ за изработка на знамена или банери, но не и за дрехи, поради промяната в начина на усещане на материала при допир.

Софтуер за работния процес
В общи линии работните потоци при широкоформатния печат не са в толкова напреднал стадий като тези за други типове производства. Някои машини се предлагат с вграден RIP или в частност може да бъде препоръчано конкретно решение за дадена машина.

Повечето информационни системи за управление на работния поток, както и решенията за web-to-print могат да покрият изискванията за широкоформатен печат – кратки тиражи върху нестандартни субстрати в различни размери и форми. Следователно използването им е препоръчително с цел по-лесното подаване обработване на задачите.

За финал трябва да се отбележи, че с една и съща широкоформатна дигитална технология могат да се създават богат набор от крайни продукти (от плакати и знамена, през брандиране на витрини и автомобили и се стигне до печат на опаковки, тениски и други. Цялата тази гъвквост е причината за големия ръст в търсенето на подобен тип машини, тъй като при тях ограничението е единствено от въображението. Важно е обаче машините да бъдат избирани съобразно нуждите и пазарите, към които се стремите.

Източник: fespa.com

Текста написа: Антон Даскалов

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/