Какво е общото между стоматологията и 3D печата?

2917

Системата за 3D печат Objet Eden260V получи званието „Best of the Best“ на списанието Dental Lab Products Magazine.

Тя беше номинирана от абонатите на списанието в категорията „Най-добър продукт по избор на читателя“ заедно с още 230 иновационни продукта, показани в списанието и на неговия уеб сайт.

Системата Objet беше единствения 3D принтер, попаднал в списъка. 3D печатът е едно от основните направления на цифровата революция обхванала и стоматологията.

Какво е цифровата стоматология? Накратко това е замяна на ръчното изработване на денталните модели с автоматическо в стоматологичните лаборатории. С помощта на 3D печата тези индивидулни дентални изделия се изработват и по-бързо и са по-надеждни при работа.

Ави Коен (Avi Cohen), ръководител на медицинското и стоматологично направление на компанията Objet, коментира така решението на списанието:
„ Ние се радваме, че системата за 3D печат Objet Eden260V бе избрана за най-добър продукт на 2011 година на стоматологическото производство. Огромният интерес отразява нарастващата важност на 3D печата в цифровата стоматология. Този избор подчертава водещата роля на Objet в определянето на стандартите за производство на зъботехническите лаборатории. Радваме се, че с това ние подобряваме работата на стоматолозите и подобряваме качеството на услугите за техните пациенти.”

С помощта на системата за 3D печат Objet в стоматологията се изготвят:

  • работни модели
  • ортодонтически апарати
  • модели за протези
  • хирургически шаблони
  • артикулатори и други изделия

По материали на: ipeksi.ru
www.objet.com
Написа инж. Васил Станев

Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в СССР, Украински полиграфически институт 1983 година. Създал е основните учебни програми по полиграфия в средното образование. Съавтор на Държавния образователен стандарт по полиграфия в средното образование. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Преподавател в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска поезия и сърфира в социалните мрежи.