Как да отпечатате тъчскрийн дисплей върху всякаква повърхност

1867
Как да отпечатате тъчскрийн дисплей върху всякаква повърхност

На 27-то издание на ACM Symposium on INTER Software and Technology бе показана технология, която позволява отпечатването на евтин и бързодействащ тъчскрийн дисплей чрез използване на конвенционален печат.

печат на тъчскрийн

 

Методът, чиито автори са Simon Olberding, Michael Wessely, и Jurgen Steimle позволява отпечатване върху почти всякакви повърхности – дърво, кожа, метал, камък и други материали, включително върху хартия, картон и PVC. Освен, че могат да бъдат двустранно изработени, те също така могат да се огъват, тъй като дебелината им е едва 120 микрометра. До скоро в случай, че искахте да направите подобен дисплей щяха да си ви нужни няколко специфични компонента, като показаните на снимката.

 

 

печат на тъчскрийн

Тримата изобретатели предлагат нещо много по-просто, започвайки с дизайна, който може да бъде направен на всеки софтуер за редактиране на векторни изображения. След като бъде направено, то може да бъде отпечатано чрез мастиленоструен или ситопечат. От особена важност са използваните мастила и редът по-който се нанасят четирите отделни слоя. Първо се нанася проводник от сребро, след това диелектричен слой, следван от фосфорен слой, който се използва като светлинен източник и накрая полупрозрачен проводник.

 

печат на тъчскрийн

В пълната документация са посочени 5 примера за интерактивни приложения на тази технология, които може да видите на снимката.

Видео презентация в YouTube:

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: embodied.mpi-inf.mpg.de
Вижте още за ACM Symposium on INTER Software and Technology.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.