Как се правят парите

2065

Федералният резерв на САЩ показа новия дизайн на стодоларовата банкнота и предлага интерактивно запознаване с вградените защитни елементи.

Новите банкноти ще влязат в обръщение през октомври и бяха очаквани доста дълго. Разработката на дизайна и защитните им елементи продължи повече от десетилетие. В опит да възпрат фалшификаторите, новите банкноти с портрета Бенджамин Франклин включват много трудни за възпроизвеждане елементи, сред които са 3D ефекти, водни знаци, защитни нишки и мастила с променящ се цвят.
 
долари

Надявам се всички тези елементи да са ефективни от гледна точка на защитата, но от гледна точка на дизайна нещата изглеждат доста хаотични и почти напълно лишени от бели пространства (или зелени пространства).

Ако искате да видите новия дизайн в детайли, на Newmoney.gov можете да разгледате вида и характеристиките на новите стодоларови банкноти, както и на тези от $5, $10, $20, и $5. Можете да видите как се променя видът им при гледане от различен ъгъл и при различни светлинни условия. Между другото, ако се опитате да отворите картинката във Photoshop, ще научите, че той не е приложение за редактиране на изображения на банкноти.

Източник: www.newmoney.gov
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.