Как се произвеждат перфектно плоски фотокниги

1198
Как се произвеждат перфектно плоски фотокниги
Spread the love

Едно от най-големите предизвикателства в довършителните процеси при производството на фотокниги е постигането на перфектна плоскост на разгръщане на страниците и най-вече за разглеждане на панорамни снимки с двустранично разположение.

През годините са разработвани различни специализирани продукти, целящи да разрешат този проблем, но те са ненапълно ефективни или скъпи.

 

Последното пазарно решение за проблема с огъващата се хартия при фотокнигите се нарича Vpaper tower. Машината е разработена от белгийската компания Peleman Industries и позволява изработка на книги с перфектно гладки страници, независимо от тиража и дали са отпечатани предварително или не. Няма значение и фактът дали е използвана листова или ролна машина. Тази новаторска технология обработва всеки отделен лист хартия чрез тристепенен процес и позволява последващото им скрепване посредством термолепене (предоставян като допълнително технологично решение от същата компания производител).

Скоростта на работа на машината е до 6000 листа в час и позволява работа с размери от А5 до SRА4, независимо от ориентацията. Тя може да обработва почти всякакъв вид хартия, а стойността за това, според производителите, е ниска. Името на машината също не е избрано случайно, тъй като листата се движат вертикално в двете посоки на кулата. Към продуктите, които могат да бъдат произведени по този начин, освен фотокниги, спадат още списания, учебници, луксозни каталози и много други.

Видеопрезентация на Vpaper tower може да видите на следния адрес:

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.pelemanusa.com

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.