Как трябва да инвестират малките и средни печатници

2159

Малките и средни предприятия в печатната сфера трябва да правят по-фокусирани инвестиции и да станат по-предприемчиви. До тези изводи стигнаха участниците в обсъждане, проведено на изложението Northprint, в което участваха представители на цялата верига на доставки за печатната промишленост.


Дебатът беше озаглавен „Дилемата на инвестициите: как малките и средни компании в печатния бизнес да планират през 2011, за да осигурят бъдещето си”. Целта на дискусията беше да се разгледат ключовите фактори, които трябва да ръководят вложенията. Групата експерти включваше управителя на Print Research International John Charnock, маркетинг директора на Ricoh Великобритания Chas Maloney, Gary Peeling управител на BPFL Murray Booker и Precision Printing.

Наложи се извода, че в последните години е имало „пълна промяна” на цялостните критерии за инвестиции. Основни акценти са станали услуги, ориентирани към клиентите, както и намаляване на времето за реакция при изпълнение на поръчките.

Инвестиции и финанси

Печатниците бяха посъветвани да инвестират само след като са проучили нуждите на клиентите си, изследвали са областта, в която искат да инвестират и са открили пазарите, които искат да привлекат. Charnock каза: „Печатниците трябва да купуват преси, защото имат нужда от тях, не защото ги искат. Трябва да знаете и да разбирате защо компанията предприема инвестицията. Ако не е така, не трябва да инвестирате.” Maloney добави, че фирмите трябва да потърсят съдействието на доставчиците и производителите, както и да обмислят каква ще е възвръщаемостта на вложението.
Кредитната криза също имаше роля в отлагането на решенията за инвестициите, тъй като финансирането стана много по-трудно. Според Maloney, осигуряването на пари остава сериозен проблем за много малки и средни печатници и също така може да им отнеме много време. Booker се съгласи, че става „все по-трудно да си осигуриш финансиране” и че има по-малко институции, които го предлагат. „Трудно е, но има варианти. Печатниците трябва да се опитат да преговарят”, добави той.

Умения и партньорство

Печатарите получиха съвет да не се съсредоточат само върху технологиите. Вместо това трябва да обърнат внимание на всичките си активи, включително служителите и услугите, области, в които инвестициите са най-наложителни. Maloney каза: „Ключът е в усвояването на нови умения. Компаниите трябва да обмислят как да оползотворят активите, хората и технологиите, с които разполагат. Това е на първо място”. Peeling добави, че компаниите трябва да работят повече с доставчиците си или с други фирми и да търсят растеж чрез сътрудничество. „Печатниците трябва да използват интернет, за да споделят ресурси – това позволява взаимодействие между групи малки или средни предприятия. Като индустрия, ние имаме нужда от по-добро сътрудничество. Трябва да свържем ресурсите.”

Според Maloney: „Компаниите трябва да задоволят нуждите на клиента така, че да имат печалба. Говорете със сегашните си и потенциални клиенти и ги питайте от какво имат нужда, независимо дали става дума за технологии, хора или услуги.” Charnock каза: „Трябва да сте приспособими и готови за промяна. Печатът не е различен от това да си собственик на кръчма, трябва да сте предприемчиви. Не можете да оцелеете, ако просто си седите, трябва да започнете да мислите по различен начин. Използвайте партньорството си с клиентите. Компаниите, които са полезни, оцеляват.”

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.