Книга отпечатана с мастило от калмари

1620

Книгата, озаглавена Naar Inkt Vissen („Риболов за мастило“), се състои от 48 страници, пълни с морски истории, написани от Menno Smit и Edwin de Voigt.

книга с мастило от калмари

За да постигнат още по-силно усещане за връзка с морето, книгата е скрепена с рибарско влакно с помощта на японска техника за подвързване. Тиражът на книгата е 700 броя и е тя е отпечатана чрез ситопечат.

Това не е първият подобен проект на холандците от Today Designers. През 2012 те произведоха Het Vulkanen Boek (Вулканичната книга), която беше отпечатана със специално мастило, разработено с помощта на пепел от исландски вулкан.

Колко мастило от калмари изисква печата на 700 книги? Според Today Designers, книгата е отпечатана с литър и половина мастило, с което студиото купило след разпродажба на морски дарове в холандския крайбрежен град Схевенинген.

Въпреки уникалния си вид, тази книга има сериозен недостатък, признат от дизайнерите ѝ пред холандското списание de zeen: „Книгата смърди. Става дума за всепроникваща миризма на риба, причинена от мастилото от калмари, с която е отпечатана книгата.“

Източник: todaydesigners.nl
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.