Книга от 16-и век, която може да се отвори по 6 различни начина

3334
Книга от 16-и век, която може да се отвори по 6 различни начина

Тя е пример за специфично подвързване, при което шест книги са съчетани в едно издание, но всяка от тях може да се чете самостоятелно, благодарение на шестте закопчалки.

Книга от 16-и век

 

Тази малка книжка е отпечатана в края на 16-и век и съхранена от Националната библиотека на Швеция. Книгата е подвързана по технологията dos-à-dos (гръб към гръб). Тя обикновено се прилага върху две книги, чиито корици се закрепват една към друга. Идеята е, че когато прочетете едната книга, ще обърнете издансието и ще започнете да четете другата.

 

Книга от 16-и век

 

Конкретно този екземпляр е отпечатан в Германия в периода 1550 – 1570 и като на повечето книги от епохата съдържанието му е религиозно. Интересното при него е, че не се състои от две книги, а от цели шест. Всички те са остроумно скрити в една обща подвързия. Всяка книга има отделна малка закопчалка.

Източник: erikkwakkel.tumblr.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.