Корица на списание Computer Arts реагира на топлина

2011
Корица на списание Computer Arts реагира на топлина

Корицата на изданието за графичен дизайн е отпечатана с термочувствителни мастило, което разкрива скрити изображения, когато се затопли.

 термочувствителни мастило

 

Корицата на изданието за графичен дизайн е отпечатана с термочувствителни мастило, което разкрива скрити изображения, когато се затопли.

Корицата е отпечатана в CMYK и със специален златен Pantone цвят. След това британската компани за книговезки дейности Celloglas е нанесла мастило, което реагира на топлина на кориците. Тиражът на списанието е 12 426 броя. Изображението на корицата е черно, златно и бяло. След достигане на определена температура изображенията се появяват по слоя черно мастило, което реагира на топлина.

термочувствителни мастилоКорицата първоначално е отпечатана от William Gibbons на 250 грамова хартия Precision Special Gloss. След това Celloglas са нанесли чрез ситопечат мастилото, което реагира на топлина върху отпечатаните листове в производствената си база в Лестър. Термохромното мастило може да се използва, за да разкрива скрита информация. Това може да се случва при различни температури.

Корицата освен това е ламинирана с матово фолио, което да защити термохромното мастило. Celloglas уточняват, че заради голямата площ, покрита с термохромно мастило, се е наложило тиражът да бъде печатан внимателно, за да се гарантира равномерно нанасяне.

Снимки от потребители показват как те са разкрили скритите части на корицата с помощта на сешоар, чаша горещо кафе, ръцете си или бутилка топла вода, за да видят топ 30-те студия за дизайн във Великобритания. Редакторът на Computer Arts Nick Carson каз: „Дизайнерите на кориците ни винаги са много щастливи да работят с декоративните техники за облагородяване на продукцията на Celloglas и тази корица не е изключение, може би тя е най-иновативната досега.“

Източник: creativebloq.com
Текста написа: Мартин Новев

Вижте още:

Термохромографски мастила
Термохромографски мастила са оцветени в студено състояние и се обезцветяват над критичната температура. Тази реакция е обратима.

Обратимо изменение на цвета при мастилата, пигментите и наноструктурите
Съществуват два механизма за оцветяване

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.