Лазер превръща обикновената хартия във впечатляващ триизмерен обект

3644

С помощта на лазерно рязане компанията Usables прави 3D предмети от обикновена хартия и ги използва като подаръци и промоционални материали.

Фините прорези с точност до стотна от милиметъра правят хартията разтеглива в определени зони. „Невъзможно е да опишете визуалното въздействие на тези предмети, защото никой досега не е виждал нещо подобно“, каза Oliver Plantenberg, изпълнителен директор на Usables. Обектите могат да се разгънат и след това да бъдат трансформирани обратно в лист хартия.

Дизайнът и натоварването, което може да понесе готовият продукт зависи от типа на хартията, броя прорези и прецизното позициониране на всеки от тях. Например, лист с формат A4 се превръща в торба с 302 прецизни прореза. На пръв поглед е трудно да разберете какво държите в ръцете си. Когато обаче хванете продукта, наречен Roompaper, в ръцете си, трансформацията става очевидна.

„Заради големия брой прорези на практика е невъзможно да направите подобно нещо ръчно“, обясни дизайнерът на Usables Daniela Lust . „Възможните приложения са много. Необичайните предмети могат да бъдат създадени чрез внимателно премислена комбинация от печат и форма. Торбичката Roompaper изглежда удивително и привлича дори допълнително внимание с вълнообразните си движения докато я носите.“

Източник: usables.de
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.