Лентикулярният флексографски печат е пред голям скок

3900

Той позволява добавянето на триизмерен ефект или създаване на илюзия на движение при производство на големи тиражи опаковки.

Лентикулярният флексографски печат е пред голям скок
Той позволява добавянето на триизмерен ефект или създаване на илюзия на движение при производство на големи тиражи опаковки.

DPLenticular са доставчик на лещовидните пластмасови листове и роли Lenstar, предназначени за графичната индустрия. Наскоро те приключиха тестовете на материалите Lenstar на машината за флексопечат Omet X-Flex. Според Gianluca, представител на техническия департамент на Omet, резултатите изглеждат обещаващи и със сигурност ще създадат нови пазарни възможности. На щанда на Omet на Labelexpo 2011 в Брюксел бяха показани отпечатани мостри.
Лентикулярният флексографски печат
Пробите са отпечатани на печатна машина Omet X-Flex. Тази модулна система има високо ниво на автоматизация, контрол на обтягането на ролата и автоматична система с камера, която контролира отпечатъците, излизащи от пресата. Материалът, използван за пробите е рола Lenstar с дебелина 262 микрона. Тестовите изображения са предоставени от Pixalen Studio, компания, специализирана в предпечата на лентикулярни изображения, от дизайна до печатната форма. Използвани са и клишета Kodak Flexcel, както и UV мастила Zeller+Gmelin UV-inks. Печатът на подобни изображения чрез офсетови машини е на пазара от известно време, но досега не беше приложима при флексомашините.

Daniel Pierret, управител на DPLenticular, обясни: „Въпреки, че и преди бяха проведени някои успешни тестове, проблемите, свързани с разделителната способност, размерът на точката и регистъра при печат попречи на технологията да добие популярност. Един от най-големите проблеми за ролните флексографски преси беше лошия регистър на цветовете. При тях е по-трудно да се следи този показател, отколкото при листовите преси. Можете да видите крайния резултата едва след като материалът е отпечатан и нарязан. Затова е разбираемо защо хората не искаха да се захващат с лентикулярен флексопечат.”

„Комбинацията от флексоклишета с по-висока разделителна способност и машини, управлявани чрез серводвигатели с автоматични системи за следене на съвпадението на цветовете и надеждния ролен материал Lenstar превърна директния висококачествен печат директно върху лещите в реалност.

Тази технология позволява производство на големи обеми продукция с триизмерен ефект на ниска цена. Краткото време за подготовка, високата скорост на печат и малките загуби на материал правят технологията приложима в масовото производство на опаковки. Несъмнено компаниите ще оценят възможности за създаване на нови серии опаковки чрез изображения, които се променят в зависимост от ъгъла, под който ги гледате или изглеждат триизмерни”.”, допълни Pierret.

Източник: cmykdigest.com
Текста написа: Мартин Новев

Теми във форума свързани с лентикулярен печат, стерео картички, 3D печат:
Кой прави в България от тези „картинки“, които се сменят
интересувам се в България предлага ли се печат на стерео картички?
Лентикуларен принтер за 3d картички
3D офсетов или друг вид 3D печат на хартия

Интернет портал за печатни технологии.