Любовта към лентикулярния печат на drupa 2016

1685
Любовта към лентикулярния печат на drupa 2016

Heart спечели върховната награда на публиката на третото издание на конкурса за лентикулярен печат Lenstar.

Сърце от Олга Торбелтус и MagicVision.RU лентикулярен печат

На снимката: Сърце от Олга Торбелтус и MagicVision.RU

 

Сърцата и умовете на съдиите на третото издание на конкурса за лентикулярен печат Lenstar бяха спечелени от съвременният руски художник Олга Торбелтус. Произведението ѝ, наречено „Сърце“, е трансформирано от двуизмерно в триизмерно от Егор Коротков и отпечатано от MagicVision.RU. То спечели наградата за артистичен лентикулярен печат и също така беше избрано от посетителите на drupa 2016, които го отличиха с върховната награда на публиката. Наградите бяха организирани от drupa, DP Lenticular, Pacur и Heidelberg и проведени в Messe Düsseldorf.

Изборът на публиката
Носителят на върховната награда на публиката бе избран от посетителите на drupa 2016. Daniel Pierret, управител на DP Lenticular каза: „През 2012, 11 123 посетители гласуваха през 14-те дни на drupa. През 2016, drupa времетраенето е намалено до 11 дни, но сме щастливи, че гласуваха 16 662 души. Това е изключително голям брой и показва интерес към „Стената на славата,“ която показва наградените в конкурса за лентикулярен печат Lenstar.”

 

Други участници
Други номинирани за наградите за лентикулярен печат бяха: Taco Vision с флип и 3D effect ефект от Mayajaal-Face; MUHER Arte Global – ваза с цветя с 3D ефект, отпечатана на 3D 20 LPI UV-LF; Vespula Vulgaris на Giovanni Remigi – фотография с 3D ефект; Бентли от 1926 с триизмерен ефект от Alexander Evans, на Lenstar Plus 3D 50 LPI.

 

На снимката: Vespula Vulgaris от на Giovanni Remigi 

Специална награда
В тази категория, журито даде специална награда на Geert Mul за анимационния ефект CLOUD_10^34, направен от Pixel Stereography. Това кинетично произведение се състои от 34 окачени панела, всеки от които съдържа 5 изображения. Резултатът е „облак,“ който можете да възприемете по 10 000 квинтилиона начина. Този проект е поръчан от Deloitte за най-екологичната офис сграда в света, „Острието,“ в Амстердам. Триъгълниците бавно се въртят от естественото течение във високия 50 метра атриум.

 


На снимката: CLOUD_10^34 от Pixel Stereography

Източник: lenstarlenticularprintaward.org
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.