Мастиленоструйна технология за печат на елементи, улавящи светлина

935
Мастиленоструйна технология за печат на елементи, улавящи светлина

Мастиленоструйният печат все по-често е в основата на нови техники в областта на електрониката и биотехнологиите, използвайки способността ѝ за точно поставяне на малки капчици материал върху различни субстрати и материали.

 

печат на елементи, улавящи светлина

 

Екип от университета в Кеймбридж работи по модификация, чрез която да се позволи отпечатване чрез мастило с оптоелектронни свойства, улавящи светлина.

Ключово в техниката е размерът на капката да бъде намален до скалата на дължината на вълната на светлината. За целта екипът разработва специален модел на принтер, който да позволи това. Той разпределя мастилото по метод, известен като електро-хидродинамично струене, чрез който капчиците са с диаметър около 10 пъти по-малък от размера при конвенционалните принтери. Дюзите също са с по-малък диаметър, който е около 1 микрон.

Екипът използва принтера в комбинация с мастило, съставено от смес на малка органична молекула и полимер, разтворени в органичен разтворител върху двумерни фотонни кристали. Мастилото променя свойствата на кристала локално като по този начин позволява да се улавя светлина върху него. Кристалът позволява повторно използване, поради фактът, че мастилото може да се измие от него.

Чрез изследването за първи път успешно се комбинира висококачествен мастиленоструен печат с оптоелектроника. Според създателите си, технологията генерира нови разнообразни възможности за приложение на мастиленоструйния печат. Сред една от потенциалните посоки за развитие е създаването на високочувствителни сензори.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.theengineer.co.uk

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/