Мастило от коприна открива бактерии

2087
Мастило от коприна открива бактерии

В болниците и лекарските кабинети, поддържането на повърхностите и дрехите без бактерии е от първостепенно значение. Но не винаги е лесно да се открие къде се крият микроорганизмите.

Мастило от коприна открива бактерии

 

Изследователи от университета Tufts са намерили начин за справяне с проблема, с помощта на мастиленоструен принтер и нов вид биоактивно мастило. Екипът, начело с професор Fiorenzo Omenetto са направили биомастило от коприна и го отпечатват върху болничните ръкавици. Мастилото променя цвета си, когато влезе в контакт с определени видове бактерии.

Екипът на Omenetto са изработили чифт болнични ръкавици, на които на единия пръст е отпечатана думата „замърсено“, използвайки мастило от коприна смесено с полидиацетилен. Тези мастила реагират, когато влязат в контакт с E.coli, превръщайки текста от син в червен. Учените и преди са предполагали, че мастиленоструйният печат може да бъде много подходящ за прилагане на биоактивни молекули към различни повърхности, но тъй като биоактивните компоненти често са чувствителни към топлина, отпечатаните биосензори често губят своята функционалност скоро след отпечатването.

Omenetto, професор по биомедицинско инженерство в Tufts University, е разглеждал уникалните характеристики на „стария нов материал“ – коприната – в продължение на няколко години. Пречистеният копринен протеин, или фиброин, предлага присъщата сила и защитни свойства, които го правят идеален за широка гама от биомедицински и оптоелектронни приложения. „Този природен полимер е един идеален „пашкул“, който може да стабилизира съединения, като например ензими, антитела и растежни хормони“, казва Omenetto. Свойствата на коприната водят до най-големия пробив в проекта: формулировка за мастило, което е лесно за печат и може се пере.

Предимството на този метод е, че мастилата могат да бъдат отпечатани на достъпни търговски мастиленоструйни принтери. „Ние използвахме Dimatix мастиленоструен принтер за да контролираме многото параметри, които регулират образуването на пиколитърна големина на капката“, казва Omenetto в интервю. „Това ни позволи да настроим реологичните свойства на мастилото, които да съвпадат с мастиленоструйната печатна технология.“ След като параметрите са зададени, печатът е извършен на търговски принтери с пиезоелектрични дюзи и на поръчкови микрофлуидни принтери.

Има няколко подробности, които трябва да бъдат решени, преди методът е готов за масова употреба, посочва Omenetto, но те са по-скоро незначителни, и включват почистването на дюзата след употреба.

Omenetto и неговият екип планират да изследват повече функционални мастила на различни формати като следващи стъпки в процеса на тяхното изследване. Те искат да сложат трансдуциращи печатни елементи под формата на проводими мастила или биологични сензори в различни обекти, включително ръкавици и плат. Едно практическо приложение е “умна” превръзка, която доставя антибиотици, вградени в тъканта. Ако изследванията продължават да се развиват успешно, копринените мастила може да се превърнат в новия материал, който ще ни въведе в ерата на смарт био-сензорните меки материали.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.