Модернизацията – инвестиция, която се изплаща

2099
Модернизацията – инвестиция, която се изплаща
Spread the love

Благодарение на обстойната двугодишна програма за модернизация, изпълнена от Muller Martini, Axel Springer AG в момента има същата продуктивност в базата си за производство на вестници в Есен-Кетвиг, Германия, каквато и в деня на създаването и преди 14 години.

пулт за управление Muller Martini

 

Цялостната двугодишна програма за обновяване е била нужна основно заради технологиите за управление. „Все пак, имаше и някои механични проблеми,“ отбеляза мениджърът по печата и разпространението Reimer Henschel. „Постоянното увеличаване на видовете вложки, които се слагат във вестниците за различните зони налага много по често спиране и пускане на машините, отколкото в миналото. Това води до по-голямо износване – подобно на самолет, който излита и каца много често.“ Въпреки това, основния фокус на модернизацията в Есен-Кетвиг са електронните компоненти. „След едно десетилетие вече съществува изцяло ново поколение контроли, затова жизненият път на електрониката ни беше към края си,“ каза Heiko Krebs, производствен мениджър на печата и дистрибуцията.

Производство без прекъсвания

Програмата за модернизация обхваща всички машини. Както обяснява Krebs: „Това е особено важно за производството на вестници, защото, вместо да имате самостоятелни компоненти, всички системи са свързани помежду си“. Също така, програмата е била реализирана без спиране на производството. От Muller Martini са обновили, например, всеки FlexiRoll буфер в производството, като са осигурявали заместител за всеки от тях. „Не ни се наложи да намалим производството си в нито един момент по време на програмата за модернизация,“ каза началника на предприятието инж. Horst Caspar.

Той добави, че ключовите цели на цялостното модернизиране – поддържане на производството и минимизиране на прекъсванията са били постигнати. „Сега имаме същото ниво на производителност, както когато машините бяха пуснати в употреба преди 14 години. И тъй като имаме по-ниско ниво на проблеми, цената на продукцията ни е по-ниска. С други думи, постигнахме целите на програмата за модернизация.“

Все още в действие след 20 или 30 години

Програмата за модернизация не е само техническа необходимост след определен период на експлоатация, но и инвестиция, която се изплаща, каза Henschel. „Освен всичко, планираме да продължим да произвеждаме още 20 или 30 години, като бизнесът ни ще продължи да е този на отпечтаните вестници.“

В Есен-Кетвиг работят около 200 души на две смени. Axel Springer AG произвежда няколко всекидневни и седмични вестника както в голям, така и в таблоиден формат. Общият им тираж е милион копия дневно, сред най-популярните са флагманът на Springer Bild, както и Bild am Sonntag, Die Welt, Welt am Sonntag, Welt kompakt, Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung и Euro am Sonntag. Предприятието печата и рекламни материали, например списанието за потребители на веригата Kaufland в тираж 3 милиона броя.

Програмата за модернизация в Axel Springer в Есен-Кетвиг включва:

  • Конвейери NewsGrip: лентите са били сменени през 2010 и 2011, инсталирана е усъвършенствана транспортна система.
  • Буфери FlexiRoll buffers – ремъците са били сменени на три буфера с шест вала и шест двойни системи за навиване/развиване. Цялата контролна система е обновена от Eberle на B&R. Muller Martini са модернизирали различни системи в производството, като са осигурявали заместители през това време.
  • Вестникарски системи за влагане NewsLiner – веригите на транспортния механизъм и на трите производствени линии са сменени и централните модули за контрол са оборудвани с нови компютри за бекъп.
  • Компенсаторните стакери CN 80 и CN 25 – сменени са различни износени части и е инсталирана нова контролна система – Muller Martini Z80.

Източник: пресинформация на Muller Martini
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.