Може ли да превърнем замърсения въздух в мастило за принтери?

1335
Може ли да превърнем замърсения въздух в мастило за принтери?

Замърсените частици, които се отделят в атмосферата причиняват болести и смърт. Какво може да се направи, ако имахме възможност да ги улавяме и променяме предназначението им в нещо продуктивно?

замърсен въздух в мастило за принтери

 

Студентът от MIT Anirudh Sharma демонстрира именно това в своята разработка, наречена Kaala-printer. Чрез него богатите на въглерод изпарения могат да се преобразуват в черно мастило за принтери само с два допълнителни евтини съставки: спирт и масло.

Първоначално изпаренията се събират в специален съд, свързан към касета за принтер, позволяваща отпечатване с разделителна способност 96dpi. Според автора на устройството, за напълване на една касета е достатъчна едночасова работа на дизелов двигател. Ето какво казва той: „С малко допълнителна работа качеството на мастилото може да се доближи до това, което си купувате, като оригинално.” На сайта си Sharma пише, че е вдъхновен за творението си от живота в Индия, където докато пътувал с такси, той забелязал че кожата му е почерняла от саждите във въздуха и влагата.


Източник: news.discovery.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/