Може ли 3D печатът да промени живота ви?

2401

Ray Walters разглежда възможностите за приложение на технологиите за триизмерен печат в живота.

Всеки, който някога е гледал епизод на Star Trek по телевизията е пожелавал да има репликатор вкъщи. Наистина, кой не иска да има възможност да създава всичко, от вкусна храна до медицинско оборудване, с едно натискане на бутон? Засега не можем да щракнем с пръсти и да накараме нещата да се появяват като ги изградим атом по атом. Затова пък, можем да създадем предмети, проектирани с компютър благодарение на технологията за 3D печат. Компании катои Solidoodle правят големи крачки към създаване на достъпни, ориентирани към потребителя 3D печатни устройства. Заради това изниква въпросът как печатът чрез екструдиране може да промени глобалната икономика като цяло.

Преди технологията да може да бъде наречена приложима, тя трябва да отговори на няколко значими въпроса, но отговорите са по-близо от когато и да било.

Най-важният казус е дали някога ще имаме възможност да създаваме предмети, които имат реално приложение, вместо просто да ги поръчаме от Amazon или друг онлайн търговец. Възможността да цъкнете с мишката и да получите желания продукт до вратата си след два дни е от голямо значение на съвременния потребител. Може ли 3D печатът да конкурира тези търговци в сегашната си форма? Отговорът, разбира се, е не. Докато ентусиазираните почитатели на технологията печатат неща като работещ миниатюрен струг, който можете да видите във видеото по-долу, необходимостта сами да проектират и сглобят нещо е непозната за масовия потребител. Въпреки това, сайтове като Thingiverse, позволяват на хората да споделят готовите си проекти с отворени лицензи. Това може да ускори процеса по навлизане на технологията.

Областта, в която е най-вероятно 3D печатът да въздейства на всекидневието ни е изпълнението „по заявка“. Например, в момента армията на САЩ може да изпрати по имейл схеми за печат на инструменти до поделения по целия свят. Така се избягва необходимостта от физическа доставка. Това, заедно с факта, че 3D принтерите могат да създават без забавяне части за самолети и наземни возила като използват композитни материали, прави технологията изключително полезна. За да си представите практичната ѝ страна, представете си, че сте на дълъг път и ще лагерувате на различни места. Възможностите ви да пренасяте нужните неща са ограничени от физическото пространство и разходите за гориво.

Вместо пластмасови чашки, прибори и други дреболии, можете просто да използвате един от най-малките 3D и компютър, за да отпечатате това, от което се нуждаете когато ви трябва. Още по-добре ще е ако използвате смоли, базирани на PLA. Тогава предметите, които печатате ще са биоразградими.

3D принтер

Сега приложете по-горната концепция към всекидневието. Тъй като PLA пълнителите са направени от царевица, те могат да се произвеждат без проблем в големи количества. Нека допуснем, че имате 3D принтер като Solidoodle (на картинката). Той е малко, достъпно устройство, което струва около 499 американски долара, не много повече от лазерен принтер и по-малко от iPad. Можете да си спестите пари и гориво, като печатате предмети вкъщи, вместо да отидете до магазина и да ги купите. Това е въпрос на преценка, защото подготвянето на предметите за принтера също отнема време – но можете да използвате готови модели ви позволява да вършите други неща, докато машината работи.

кецове с 3d печат

И така, ще промени ли 3D печатът живота ви? Да и не. Със сигурност е идеята да печатате разни части, за да поправите нещо вкъщи или по колата или да отпечатате нови кецове, (като тези на снимката, отпечатани от Clarks, с 3D ZPrinter) за децата си е примамлива. Но тази технология е млада и има нужда от време, за да се развие и да стане надежден метод за производство. В момента тя е интересна, развива се и има голям потенциал. Все още, обаче цялостната ефективност на 3D печата е под въпрос, за да създадете цялостни устройства, се налага да ги сглобявате сами, има проблеми и с издръжливостта на крайния резултат.

Автор: Ray Walters
Източник: itproportal.com
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.