Наистина ли печатът с бяло мастило е голяма работа?

2859

Международният продуктов маркетинг мениджър на Océ Display Graphics Systems Jeff Edwards отговаря на този въпрос.


Защо бялото мастило е толкова важно? Има ли смислени приложения? Могат ли решенията, които се предлагат в момента да се справят със задачите?


Добавянето на възможност за печат с бяло мастило към пиезоелектричните мастиленоструйни принтери е сложно, но добавянето на тази възможност така, че да предлага високо качество и надеждност е дори още по-трудно. Изграждането на успешно решение за печат с бяло мастило е свързано с няколко уникални инженерни предизвикателства.

Най-подходящият материал за пигмента е титаниевият диоксид. Той обаче е много по-тежък от пигментите, използвани в цветните мастила и проявява тенденция да се утаява. В резултат на това, повечето принтери, които печатат с бяло, имат сложни решения, предназначени за циркулация, разклащане или други начини за поддържане на бялото мастило в правилната форма.

Освен това, титаниевият диоксид трябва да се използва в съотношение маса/обем на пигмент/мастило, което е поне три или четири пъти по-високо от нормалното. Това се налага, за да се постигне достатъчна оптична плътност. Донякъде в резултат на това, пигментът действа като сгъстяващ агент за мастилото. И двете описани характеристики правят инжектирането на бяло мастило през малките дюзи на пиезоелектричните печатащи глави особено трудно. Особено ако те не са изчислени много внимателно и произведени, съхраня
вани и транспортирани с нужната прецизност. Тези характеристики водят и до по-малка трайност на бялото спрямо цветните мастила.

Решението за печат с бяло трябва да предлага достатъчна покривност, за да покрие изцяло материала (без цвета му да прозира) с ярка бяла основа, когато се печата върху материал или обект, който не е бял. Също така се налага бялото да прозира в известна степен и да има достатъчна мекота на тона, за да действа като средство за разсейване на светлината, когато се използва за продукти, които се осветяват отзад или се печата на прозрачен материал

Наистина ли печатът с бяло мастило е голяма работа

Някои широкоформатни решения предлагат посредствени възможности за бяло, които просто не са достатъчно ярки, достатъчно бели, достатъчно непрозрачни или достатъчно плавни, за да имат смислено приложение на пазара.

Освен това, има други въпроси, които трябва да се обмислят: Може ли бялото да се отпечата на слой над или под цветните мастила?
Или да се отпечата като слой между два пласта цветни мастила за създаване на материали, които могат да се осветяват през нощта и да се виждат без осветление през деня? Може ли да печата с бяло и с цветни мастила както на твърди, така и на гъвкави материали? Бялото със същата разделителна способност и размер на капките като другите цветове ли се печата, съответно става ли за печат с малки детайли или само за печат на подложки? Може ли да се печата с пълна скорост при печат с бяло или това води до забавяне? Отметката в кутийката до текста „Печат с бяло мастило“ не е достатъчна когато става дума за тази важна характеристика.

След като купите принтер с надеждно решение за печат с бяло мастило, какво правите с него?


Отговорът, разбира се, е каквото искате. Когато става дума за прозрачни материали, възможностите са две. Твърдите медии като поликарбонат, акрил или
PET-G могат да се използват за приложения със задно осветяване, при които изображението се гледа от страната на материала, върху която няма печат. Това най-често се използва за знаци в магазини и търговски центрове. Качеството на печат на някои от принтерите, които са подходящи за този тип приложения е почти същото като на базираните на лазери електрофотографски решения.

По-интересна тънкост е, че някои принтери всъщност позволяват слоят бяло мастило да бъде отпечатан между два слоя цветно мастило на едната страна на материала. Това позволява използване на отпечатъка в дневен/нощен режим. Така той може да бъде осветен активно през нощта, но не и през деня. По-този начин консумацията на електроенергия намалява поне два пъти спрямо стандартните материали със задно осветяване.


Възможността за печат на два или три слоя върху гъвкава (ролна) медия също е важна. Гъвкавите прозрачни или полупрозрачни материали дават същите възможности като твърдите, но на по-ниски цени и са подходящи за продукти за по-кратка употреба. Гъвкавите материали позволяват и печат на рекламни материали, които прилепват на електростатичен принцип (клинг). В случай, че бъдат отпечатани с бяло между двата пласта цветен печат, те могат и да се лепят на прозорци и да се гледат и от двете страни.
Това удвоява броя потенциални зрители в търговската среда.


Когато мислите за материали, които не са бели, нещата стават дори още по-вълнуващи. Представете си, че можете да печатате върху всеки сравнително плосък обект или материал, независимо от цвета му. Врати, дърво, стъкло, тухли, килим, камък, картон, метал, фолиа за опаковане, тъкани – списъкът е безкраен. И ако системата не мести материала, докато печата, като стационарен плосък принтер, изборът ви включва почти всичко, което можете да си представите.


Добавянето на предложения с висока стойност и голям марж позволява на доставчиците на печатни услуги да отличат бизнеса си от масовия широкоформатен печат. Печатът с бяло мастило – той е истински, от него се печели и наистина е голяма работа.


Източник: 
www.outputmagazine.com
Автор: Jeff Edwards

Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.