Наноматериал с приложение при защитата на ценни книжа

2650
Наноматериал с приложение при защитата на ценни книжа

В различни научно-изследователски лаборатории по света, продължават опитите по създаването на наноматериали с цел прилагането им в областта на полиграфията.

Наноматериал с приложение при защитата на ценни книжа

 

Усилено се провеждат изследванията по света, за създаването на материали за защита от фалшификации на пари, ценни книжа и марки на търговски продукти. За един такъв нов полимерен материал се съобщава в една от последните статии в списанието Advanced Materials. В статията е описано създаването на полимерен материал от епоксидна смола и полиуретан, който е покрит от мрежа от нанопръчици. Всяка една от тези нанопръчици е 100 пъти по-тънка от човешкия косъм.

В първоначалните опити тези нанопръчици са били много крехки. В последствие, на учените от университета в Мичиган се е удало да създадат достатъчно устойчив и гъвкав листов материал. Цветът на листовете на материала е преливащ, тъй като е покрит с минитиатюрни наносъединения, които пречупват светлината. Нещо повече, случайно по време на процеса на работа е било забелязано, че ако човек издиша върху такъв лист, той започва да става все по-прозрачен. Изследователите нанесли с помощта на принтер (не се указва точно какъв) тънък водоотблъскващ слой във формата на изображение. Това позволява при конденциране на влага върху материала, той да стане прозрачен, а отпечатаните места с водорезистентен слой с изображението да останат непрозрачни и видими.

Изследователите от университета в Мичиган считат, че този нов наноматериал може да се използва за замяна на вездесъщите засега стикери-холограми и за отпечване на банкноти и ценни книжа.

По материали на Advanced Materials – wiley.com
Написа инж. Васил Станев

Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в СССР, Украински полиграфически институт 1983 година. Създал е основните учебни програми по полиграфия в средното образование. Съавтор на Държавния образователен стандарт по полиграфия в средното образование. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Преподавател в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска поезия и сърфира в социалните мрежи.