Научете практическата типография за 10 минути

5207

Идеята на Практическата типография на Butterick е, че можете да научите всичко, което Ви е нужно за типографията за десет минути.

типография

Книгата започва със скромното обяснение на автора, Matthew Butterick, защо това е възможно:

Това е смело твърдение, но аз стоя зад него. Ако научите и използвате тези пет типографски правила, ще станете по-добър типограф от 95% от професионалните писатели и 70% от професионалните дизайнери. (Остатъка от книгата ще ви изстреля над 99% от хората в двете категории.) Всичко, което трябва да направите е да отделите пет минути, за да прочетете правилата веднъж, а след това още пет, за да ги прочетете пак.

Книгата започва с петте ключови правила на типографията, които можете да осмислите и запомните за 10 минути.

Най-лесният начин да проверите дали това е вярно е като прочете правилата тук. Безплатно е.

Можете да откриете цялата книга, отново безплатно тук.

Източник: practicaltypography.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.