На Drupa компанията ще покаже нова цифрова печатна машина, за която твърди, че може да замести широкоформатния ситопечат.

1533

Изпълнителният директор на EFI Guy Gecht каза за Orion: „Ще се сбогуваме с широкоформатния ситопечат. Този продукт ще ускори трансформацията на големите формати от аналогови към дигитални.“

Orion съчетава LED и UV технологии за цифров печат и осигурява качество и скорост, описани от Gecht като „фантастични“. Машината може да печата на материали с различни дебелини – от много тънки до много дебели.

Orion има връзка с друг проект, който бе обявен на Drupa 2008. На изложението EFI представиха „убиецът на ситопечата“ Vutek DS8300, но той така и не излезе на пазара. Gecht каза, че проектът е замразен заради финансовата криза. „В лошите дни на 2009 нямаше много клиенти, готови да платят един милион долара за този продукт. Трябваше да вземем решение дали да инвестираме в него.“, допълни Geht.

От EFI обявиха, че Orion е представител на нова категория дигитален печат. Машината е описана като индустриално печатно решение за всичко от персонализирани продукти с малки тиражи до големи количества продукция. Системата използва нова технология, която осигурява по-широка цветова гама и по-малко артефакти. Все още не са разкрити подробности.

На Drupa EFI ще представи и други подобрения на печатните си продукти. Мастиленоструйната преса за етикети Jetrion 4900 ще получи допълнителна лазерна довършителна система и вече може да печата на повече материали с по-добро качество. В печата върху керамика, компанията има намерение да „революционализира“ пазара благодарение на закупуването на Cretaprint. Сред новостите е и EFI R3225.

На Drupa ще видим и Fiery HyperRIP, който според EFI е с 40% по-бърз от съществуващите продукти. Той включва подобрена система за управление на цветовете и поддръжка на PPML 3.0. Това дава възможност персонализирани поръчки, които съдържат прозрачни обекти да бъдат печатани с максималната скорост на машините, казаха от компанията.

Gecht описа Drupa като „Олимпийските игри на печата“. „EFI иска да е най-добрият спортист на индустрията“, пошегува се той. „Всъщност искаме да сме най-големият новатор на индустрията“.

На снимката: Изпълнителният директор на EFI Guy Gecht
Източник: efi.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.