Нова техника позволява едновременен печат на два цвята с пиксели в наномащаб

1282
Нова техника позволява едновременен печат на два цвята с пиксели в наномащаб

Изследователи от университета в Глазгоу са открили начин да печатат два цвята само в един пиксел, използвайки наноматериали.

 

печат на два цвята с пиксели в наномащаб

 

С този революционен подход биха могли да се установят нови стандарти в мерките за съхранение на данни или за борба с фалшифицирането.

Наномащабни пиксели: от детските съкровища и науката
Като деца, обичахме тези картички, които показваха две различни картинки, в зависимост от това как ги държим. Събирахме тези картички, защото за нас те бяха малки съкровища. Може би и вие си ги спомняте.

Скъпоценно – в реален смисъл – е откритието на изследователския екип от Университета в Глазгоу. Лекторът по биомедицинско инженерство д-р Alasdair Clark и неговият екип разработиха печатна техника, която позволява да се отпечатват два цвята наведнъж, като по този начин се създават две напълно различни изображения само на една повърхност, но изключително детайлни, с невероятно висока разделителна способност. Става дума за 100 000 точки на инч (dpi), вместо например, 300 dpi за изображение на списание. За съхранение на данни, цифрови изображения или мерки за борба с фалшифицирането, това може да бъде истинска промяна на играта.

Оцветяването е в миналото – Здравейте, структурни цветове с наномащабни пиксели
За отпечатването на цветове, обикновено се използва багрило или пигмент. Обаче, екипът избира друг начин. Те създадоха това, което наричат технология за плазмонни цветове, за да постигнат желания ефект. Време е да навлезем в детайлите. Тяхната техника може да бъде включена в областта на техниката на структурните цветове. Тук цветът е направен от наноструктуриран материал (в случая с наномащабни плазмонни цветни филтри), който отразява светлината, произвежда цвят, затова се казва, че има структурен цвят – и това е тяхната новост: Създаване на два цвята в един пиксел използвайки структурен цвят, където отразеният цвят зависи от ориентацията на светлината, която достига до частицата.

Д-р Кларк казва: „Открихме, че ако направим цветни пиксели от миниатюрни кръстосани вдлъбнатини на лента от алуминиев филм, цветът, който показват, става зависим от поляризацията, което ни позволява да кодираме два цвята в един пиксел и след това да изберем кой цвят да е изложен на различни поляризации на светлина на повърхността.

Чрез промяна на размера и формата на вдлъбнатината можем да създадем широка гама от различни цветове при много високи разделителни способности.“

Вече сме говорили, какво позволява структурния цветен печат с висока разделителна способност. Но от тази техника има и повече ползи.

Първо и най-вече, количеството информация, съхранявана в единица площ, е два пъти по-голямо. Според д-р Кларк, говорим за 1,46 Gb на квадратен сантиметър, равнявайки се на съхранение на повече от 900 Gb данни на лист А4.

Второ, цветовете няма да избледняват, което, заедно с много високата им разделителна способност и капацитет за съхранение на данни, ги прави идеални за архивиране на данни в дългосрочен план.

Трето, процесът за производство на плазмонни цветове е труден за възпроизвеждане без достъп до специализирани съоръжения, така че би могъл да бъде идеален за създаване на нов вид материал за борба с фалшифицирането на банкноти.

И не на последно място, цифровата фотография може да се възползва от новите възможности за разработване на цветни филтри.

Източник: blog.drupa.com
Текста преведе: Пламен Давидов

Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.