Нова технология ускорява измерването на цветовете

1396
Нова технология ускорява измерването на цветовете

Ново устройство за измерване на цветовете може драматично да съкрати времето за проверка на отпечатъка и създаване на профили.

ColorInLab. Rapid Spectro Cube

 

ColorInLab. Rapid Spectro Cube е съвместен проект на германския производител на RIP и решения за управление на цветовете ColorGate и испанските консултанти в областта на цветоветеТе показаха прототип на Fespa в Кьолн. Вместо да измерва цветовите скали квадратче по квадратче, системата измерва цялата графика „за секунди“. „Голямата разлика е, че тя може да измерва групи. Отнема толкова време да измери един цвят, колкото и 10000 цвята,“ обясни собственика на ColorInLab Juan Martorell.

Софтуерът, който използва данните от измерването е в състояние да създаде цветови профил за около две минути. Rapid Spectro Cube в момента може да измерва в максимален размер 60 cm x 60 cm, но разработчиците планират да направят устройство с по-голям формат. Той може да мери области с размер едва 1 mm x 1 mm.

Инженерът по техническата поддръжка на ColorGate Heiko Pieper добави, че устройството може да работи и с проблемни материали: „В момента е трудно да мерите върху гланцови материали, керамика, както и през стъкло или акрил. С нашето устройство това е възможно.“ То може да измерва и неравни повърхности като текстил. Също така потенциално може да работи с триизмерни обекти, например стъклени бутилки.

Източник: colorgate.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.