Нови антибактериални лакове от Полихром

101
Нови антибактериални лакове от Полихром

В наши дни защитата от микроби и широкообхватните хигиенни мерки са по-важни от всякога. Намаляването на замърсяването с микроби на повърхностите е особено важно, тъй като ръцете ни неизбежно влизат в контакт с потенциално опасни микроорганизми, намиращи се върху повърхностите.

Printcolor създадоха нова серия антибактериални лакове. Те трайно унищожават микробите по повърхностите и повишават хигиената на продуктите. Може да се прилагат като защитни покрития върху различни печатни медии.

 

 

Лаковете имат антимикробен механизъм, който спира ензимната активност и възпроизводството на микробите в присъствието на влага или при влажност на въздуха, като в крайна сметка ги убива, но същевременно запазва отпечатаното изображение.

Начин на действие на лака

Анти микробните лакове са безцветни и са подходящи за ситопечат и флексопечат. Съдържат активни сребърни компоненти, които трайно унищожават микробите. Ако лакът влезе в контакт с влага или влажност от въздуха, се отделят силно реактивни сребърни йони. Тези йони атакуват клетъчната дейност на микробите, предотвратяват тяното размножаване и нарушават жизнените процеси – микробите в крайна сметка се унищожават. Тъй като йоните не са насочени само към една специфична, а по-скоро към различни клетъчни области едновременно, те имат антимикробен ефект и се борят както с бактериите, както и с вирусите.

Активният агент се освобождава от лака, унищожава над 99,99% от микробите със стойност на намаляване на микробите от > 3 нива на регистъра, тествани съгласно нормите JIS Z 2801-2010 NORM.

Продуктови групи и приложение
Антимикробните лакове на Printcolor са идеално подходящи за печат върху пластмаси, метали, етикети, стикери, рекламни артикули, технически компоненти и др. Те са прозрачни, нанасят се чрез ситопечат или флексопечат, кото не променят външния вид на вашия продукт.

 

Гамата се състои от четири лака за печат:

Антибактерилаен лак серия 140-3123-05 солвентен

 • Универсално приложим, високопрозрачен едно компонентен лак за ситопечат, базиран на високоустойчиви суровини;
 • Подходящ за покритие на различни пластмаси като прахови покрития, композитни материали, PVC, ABS, SAN, съполимери, акрилно стъкло (PMMA), фолиа, поликарбонат или полиестер;
 • Типични приложения: етикети и стикери, знаци, автомобилни приложения, рекламни артикули или дисплеи.

Антибактерилаен лак серия 140-5123-05/01 UV съхнещ

 • Универсално приложим UV лак за ситопечат;
 • Подходящ за пластмаси като поликарбонат, PET-G / PET-GAG, полиестер, Tritan ™ (кополиестер), PVC, полистирол или композитни материали;
  Типични приложения: знаци, дисплеи, рекламни артикули, етикети и други.

Антибактерилаен лак серия 140-5123-05 / 02 – за флексопечат и ситопечат

 • UV-съхнещ защитен лак, има антимикробен ефект и повишава механичната устойчивост на печатните продукти;
 • Устойчив на драскотини, вода и сода каустик, както и на химични и механични ефекти;
 • Подходящи основи: печатни изделия, HDPE или предварително обработен / покрит PP.

Антибактерилаен лак серия 140-6123-05 дву компонентен

 • Лак за ситопечат с впечатляваща устойчивост
 • Подходящ за печат върху на пластмаси като ABS, SAN, прахови покрития, полиамид, полиестер, полиетилен, полипропилен, Tritan ™ (кополиестер), композитни материали, както и метал.
 • Типични приложения: знаци, технически компоненти или високоустойчиви винилови стикери.

 

На българския пазар антибактериалните лакове се предлагат от фирма Полихром Сервиз.

 

Интернет портал за печатни технологии.