Нови бизнес модели за доставка на мастило облекчават безпокойството

2037
Нови бизнес модели за доставка на мастило облекчават безпокойството

Повечето хора знаят симптомите, но сега състоянието си има име: мастилено безпокойство, характеризиращо се със страх от остър недостиг на мастило в най-неподходящия момент и високи разходи за печатните мастила.

Програмата Instant Ink

 

Двама производители на принтери сега просто са намерили начини за облекчаване на страданието – те са въвели нови бизнес модели, които са предназначени да направят притесненията за доставките на мастило и разходите нещо от миналото.

Малките фирми често са между чука и наковалнята: Тези, които не са съвсем готови за пълноправно управлявани печатни услуги все още трябва да обръщат голямо внимание на своите печатни разходи и доставките на мастила.

Програмата Instant Ink на Hewlett-Packard е насочена към предоставяне на решение. Най-подходяща за малки и средни предприятия, както и за потребителите, програмата Instant Ink беше въведена през 2013 година като опция за някои от принтерите. Сега, HP стартира първата серия принтери, които идват с модела за абонамент за мастила по подразбиране. Програмата е налична за принтерите Envy HP 4520 all-in-one, HP Envy 5540 all-in-one, HP OfficeJet 4650 all-in-one, HP OfficeJet 3830 all-in-one, HP Officejet 5741 и HP Officejet 5743. Сериите HP Officejet 4630 и HP Officejet Pro 8610/8620 / 8630 са първите фокусирани към малкия и средния бизнес продукти, достъпни за програмата. С новите попълнения, общо 17 принтера на HP сега се предлагат с Instant Ink.

Програмата Instant Ink позволява на потребителите да изберат план в зависимост от техните печатни нужди от 50 страници на месец до 300 страници на месец. За собствениците на малък бизнес, които изберат плана за 300-та страници за 9,99 USD, това се равнява на средно малко над три цента на страница за мастило. За 120 USD на година, HP изчислява спестяванията на 600 USD спрямо стандартните касети, които ще струват 720 USD за същия период от време. Плановете са базирани на отпечатани страници, а не количеството на използваното мастило, което ги прави особено привлекателни за бизнеса, чиито разпечатки са с тежки графики. Планът е без годишна такса и може да бъде отменян месец за месец.

В допълнение към намаляване на разходите за мастило, плановете също така дават възможност за безпроблемно снабдяване. След като бизнесът или лицето се записва в абонаментно-подобния план, принтерът разбира, когато е време за презареждане на мастило и го поръчва автоматично. Мастилото се доставя по пощата. Според HP, услугата вече е достигнала половин милион потребители за 20-те месеца, откакто е започнала. Тя също така има опция за рециклиране. Програмата осигурява предплатени пликове за връщане на използваните касети.

Epson са избрали малко по-различен начин. Те са оборудвали новата си линия принтери EcoTank с големи резервоари за мастило, които могат да се пълнят отново. От Epson казват, че дори и най-евтиният EcoTank съдържа достатъчно мастило в резервоарите, за да отпечата 4000 черни и 6500 цветни страници, преди да има нужда от презареждане.

 

EcoTank

 

Тези принтерите са по-скъпи от мастиленоструйните принтери с малки касети, но малките фирми, които печатат много документи, бележки и фактури могат да намерят новите принтери на Epson за прилична инвестиция. Според Epson, когато се сравнява EcoTank с традиционните принтери, мастилото включено в EcoTank е еквивалентно на около 20 комплекта от мастилени касети или повече, в зависимост от модела. От Epson твърдят, че цената за презареждане на бутилка ще бъде 12,99 долара или 52 долара за комплект бутилки. По-малко допълване означава също така и по-малко отпадъци. Epson Expression ET-2500 EcoTank, Expression ET-2550 EcoTank, WorkForce ET-4500 EcoTank, WorkForce ET-4550 EcoTank и WorkForce Pro WF-R4640 EcoTank от септември вече са в търговската мрежа(проверете дали е валидно за България) .

Тези два нови бизнес модели показват: На пазара за мастила има инерция и времената, когато цените на печатарското мастило бяха повече повече от на 15-годишно малцово шотландско уиски, според една статия на Consumer Reports, може скоро да свършат. Ще бъде интересно да се види какви други модели ще се появят в близко бъдеще.

 

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.