Нови възможности за печат върху стъкло бяха показани в Дюселдорф

5825
Нови възможности за печат върху стъкло бяха показани в Дюселдорф

На изложението Glasstec, което се проведе между 21 и 24 Октомври в Дюселдорф, Германия бяха показани различни иновативни решения за печат върху стъкло.

машина за печат върху стъкло

 

При машини бяха представени няколко решения, сред които беше това на Fermac. Моделът Jet Art е интересен с това, че може да печата върху цилиндрични повърхности, но е важно да се отбележи, че е проектиран за работа върху най-различни форми. Устройството работи чрез 5 цвята мастила (4-те цвята по CMYK и бяло) и UV LED изпичане. Машината е подходяща за печат върху чаши, бутилки и други продукти с максимална височина до 340 мм, максимален диаметър до 120 мм и максимална височина на печата до 72 мм.

 

печат върху стъкло

Иновативно решение за печат върху равни повърхности чрез използване на керамични мастила и мастиленоструйна технология бе представено от TecGlass. Машината се управлява посредством софтуер, работещ под Windows. Работата е максимално улеснена, чрез използване на менюта с икони. Характерно за машината е, че позволява печат върху стъкло с дължина до 12 метра и ширина до 3.3 метра, при резолюция 720х1440. Отпечатаните по този начин стъкла могат да се използват, както в интериорния, така и в екстериорния дизайн.

 

машина за печат върху стъкло

При мастилата от Printcolor представиха 4 нови серии за печат върху стъкло и други материали. Една от сериите, която е подходяща за печат върху стъклени бутилки, чаши или парфюми са наситените цветни UV мастила за опаковки. Тези мастила защитават печата от надраскване и въздействие на химикали.

 

Производителят отбелязва, че самите цветове са много ярки и отличаващи се. Другата представена серия е подходяща за печат на тъчскрийн дисплеи. От компанията посочват, че през 2012 година са произведени 700 милиона такива екрана, което от своя страна дава сериозна възможност на печатниците, работещи със стъкло да намерят нова пазарна ниша. Самите мастила са устойчиви на високи температури и въздействие на химикали. Производителят показа и серии мастила, които са подходящи за печат едновременно върху стъкло, керамика, пластмаса и метал.

Следващото изложение Glasstec ще се проведе от 20 до 23 Септември 2016 година.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.glasstec-online.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.