Новости при 3D печата в края на 2014 година

2125
Новости при 3D печата в края на 2014 година

В последните месеци на годината бяха демонстрирани още нововъведения от 3D печата, в различни браншове и бяха въведени множество иновации. Ето някои от тях по отрасли като: медицина, хранително-вкусова промишленост, козметика, електроника и други.

батерия от графен

 

На първо място започваме с представената информация от Graphene 3D Lab, че компанията е подала искане за издаване на патент за използване на иновативни материали при изработката на батерии, посредством 3D технологии. От компанията пуснаха и кратко видео с повече подробности по темата. От него става ясно, че се работи над материал, който е комбинация от Графен и пластмаси. Графенът притежава богат набор от свойства (проводимост, гъвкавост, прозрачност и други), които могат да се използват в 3D печата. Всичко това позволява изработването на цялостно устройство – не само неговия корпус и структира, но дори и електронните му компоненти, към които спадат батерийно захранване, интегрална схема, сензори и други. Мощността на изработените по този начин батерии се равнява на мощността на стандартните батерии тип АА, което е напълно достатъчно за захранване на малки сензори или приемопредаватели, вградени в устройствата.

Другата новост при 3D печата е в хранително-вкусовата промишленост, където може да бъде отличена, представената от Hershey технология, за изработка на шоколад в напълно нестандартни форми.

 

3D печат на шоколад

 

Само се замислете над възможността да разпратите персонализирани шоколадови десерти или такива с форма на логото на вашата компания в 3D вариант. Наистина, времето за изработка е малко по-дълго, но пък формите, които могат да приемат лакомствата си заслужава чакането.

В медицината 3D технологиите предоставиха множество иновативни решения, в помощ на специалистите и хората. Чрез нововъведенията могат да се отпечатват модели на човешки органи, като по този начин се улесни подготовката на специалисти за важни хирургически операции. Тук е мястото да бъдат споменати и възможностите за изработване на протези на крайници, както за хора, така и за домашни любимци.

Дали някоя от дамите, четящи този материал някога си е мечтала червилото й да бъде точно с цвета на роклята, която е избрала? Скоро и тази мечта ще е изпълнима благодарение на създадения през 2014 година иновативен принтер за гримове. Чрез камера, телефон или лаптоп ще може да изберете цвета, който принтера да използва за вашето червило. Засега няма много информация, но се очаква това да доведе до революция в козметичната индустрия.

 

3D печат на гримове и червила

За финал мога да добавя още един сегмент на 3D отпечатването, който може да се използва в рекламата, дори и за незрящи хора. Това са така наречените 3D фотографии за незрящи, носещи името „спомени за докосване”. Чрез тях се създават 3D модели на изображения, които незрящите „да разгледат” чрез докосване. Подобен пример са и персонализираните миниатюрни статуи, които са идеален подарък за любим човек, тъй като поразително изглеждат като истински.

Технологията е само инструментът, чрез който хората задават крайната цел. Вярвам, че през новата 2015 година ще видим още много добри примери, създадени чрез 3D технологиите.

 

3D печат

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/