Ново повишаване на цените ще удари печатниците

2290

Производителите на хартия са на път отново да увеличат цените в следствие на продължаващото поскъпване на енергията и суровините.

Barry Pearson, управител на печатницата Expert Print, базирана в Донкастър, Великобритания, каза: „Чух, че цените ще се увеличат отново и това е много обезсърчаващо. Голяма част от работа ни е само печат, без довършителни дейности, затова хартията е значителна част от разходите. Увеличаването на цената й значи да работим с дори по-малък процент печалба”

Той добави, че за да намали разходите за хартия е планирал да купува от Китай, но е получил съвет да не го прави, заради данъка срещу подбиването на цените от 39,1%, въведен от ЕС. „Това означава, че има много малко варианти за противопоставяне на повишението. Предполагам, че ще трябва да чакаме, докато европейските производители решат да задържат цените”.

Sappi Fine Paper Europe ще увеличи цената на висококачествените хромираните хартии с поне 8% от март. Производителят ще увеличи и цената на нехромираната хартия с 5-8%, също от март. Говорител на компанията каза: „Sappi трябва да направи увеличението на цените, за да се справи с продължителното увеличение на разходите по производството. Повишаването на цените, особено на енергията и дървесината ни постави в ситуация, в която процентът на печалбата ни намалява”

M-real ще увеличат цената на хартията си без покритие с 6-8% от 14-и март. Simon Guffogg, маркетингов директор на M-real, каза, че бизнесът е изправен пред „значително увеличение на цените на химикалите, енергията и дървесината”. Той допълни, че цените са доста неустойчиви. „Трябва да направим нещо по въпроса. Нямаме голям избор, освен да опитаме да компенсираме увеличението на цените на суровините. Става дума за маржовете. Ситуацията е доста неприятна.”

Lauri Peltola, шеф на корпоративните връзки в Stora Enso, каза, че преговорите в компанията все още не са приключили. UPM отказаха да коментират.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.