Нов метод за поставяне на баркодове би могъл да ускори процеса на продажбите

2239
Нов метод за поставяне на баркодове би могъл да ускори процеса на продажбите

Всички сме се сблъсквали със следния проблем – касиерът в магазина опитва отново и отново да маркира закупения от продукт, а след нас хората на опашката издават недоволството си.

Това е проблем и за близо 90% от американските потребители. Решението е отпечатване върху цялата опаковка на един и същ повтарящ се баркод под формата на воден знак. Тази технология се предлага от компанията Digimarc, а според тяхно проучване от месец Юли тази година:

  • 88% от потребителите биха желали да чакат по-малко на касите
  • 50% определят дългото чакане и опашките като най-голям проблем
  • Потребителите биха желали да получават допълнителна информация, сканирайки продукта със своя смартфон

 

технология за печат на баркод

„Касата е последната възможност на всеки търговец да направи добро впечатление на купувача. Ето защо дългото чакане не е препоръчително.” – Това са думи на маркетинговия директор на Digimarc, Larry Logan. Ето какво още казва той в интервю за Packaging Diegest:

В: Какво се крие зад предлаганата от Вас технология и има ли тя за цел да замени универсалния код на продукта (UPC)?

Logan: Нашата технология бе представена в началото на 2014 година и се базира на цифрови технологии за идентификация и сигурност от 1990 година. Тя се използва от централните банки за справяне с фалшифицирането още от 1998 година. Самата технология е толкова точна, колкото и UPC. Нашето решение позволява на търговците да поставят невидим UPC кода на техния продукт по цялата повърхност на опаковката, което ускорява чувствително процеса на продажби с електронни четци. Освен това, нашата технология позволява на производителите да комуникират със своите клиенти, които могат да насочат своя смартфон или таблет към опаковката без необходимост от нацелване на определени символи (например QR код) и незабавно да получат допълнителна информация.

В: Какво е нивото на интерес към тази технология?

Logan: Към началото на 2015 година имаме един търговец на дребно, който внедри технологията и същевременно сме в процес на преговори с други търговци на дребно и национални търговски марки.

В: Какво е необходимо да направят собствениците на марки, за да внедрят технологията върху своите опаковки?

Logan: Digimarc не изисква използването на специални мастила и няма специален процес на печат. Производителите и търговците могат да продължат да използват настоящите си опаковки и доставчици. Еднократният процес по вграждане не би повлиял на цялостния работен процес. Освен това внедряването не се отразява на цената на всяка една единица, тъй като не се вграждат електронни компоненти, както е при RFID. Всякакъв тип опаковки може да бъде използван с тази цел, включително метални, хартиени, пластмасови или такива от велпапе.

В: Какво е необходимо да бъде направено от търговците на дребно?

Logan: За да бъде разпознат този тип баркод е необходимо търговците да разполагат с определен тип скенер за разпознаване на изображения върху продуктите. Решението ни е софтуерно подобрение към съществуващите скенери от този тип, като по този начин то се явява просто надстройка над закупения хардуер.

 

технология за печат на баркод

В: Какво е необходимо да знаят потребителите?

Logan: Потребителите просто трябва да изтеглят приложението ни на своето мобилно устройство, което е налично за iOS и Android.

В: Какво е най-голямото препядствие пред бързото разширяване в използването на тази технология?

Logan: Използваният към момента UPC е тестван и работи успешно вече четири деситилетия. За щастие развитието на техонлогиите и четящите скенери показват на търговците, че има и по-добър начин за упралвние на продажбите на каса, опис на продуктите и подобряване на цялостната удовлетвореност у клиента.

Целият работен процес на Digimarc може да намерите на: www.digimarc.com

Източник: www.packagingdigest.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/